• Načítám...
>

Demolice v prvorepublikové čtvrti

  • 8. června 2016,
  • 17:31,
  • PRAHA 5,
  • Věra Dušková

Pražské prvorepublikové vilové čtvrti přitahují developery. Ačkoliv jsou tyto lokality pro svou architektonickou jedinečnost v zorném úhlu památkářů, nízká úroveň ochrany jim nedává rozhodující slovo. A tak zásahy nejen do těchto území, ale i do samotných vil závisí z většiny na rozhodování stavebních úřadů příslušných městských částí.

Reklama

Jednou z obětí developerského záměru ve známé vilové čtvrti Na Hřebenkách na území Městské části Praha 5 se má stát dvojdům v ulici Pod Lipkami. V polovině domu sídlí wellness hotel, druhou polovinu hodlá demolovat společnost Megarati. Odnese to společná zeď, za kterou se nalézá přímo jedno z nejluxusnějších lůžek pro hosty welnes hotelu.

„Představte si situaci, že tu bude spát host a najednou mu nad hlavou vyjede sbíječka,“ obává se Simona Mikulinová, manažerka hotelu.

Část domu, která má být demolována, připomíná všechno možné, jenom ne objekt určený k demolici. Možná právě proto někdo preventivně odstranil okapovou rouru na jednom z rohů, aby proudy vody zatékající pod základy odvedly svou práci a poskytly pro demolici sice chabý, ale alespoň nějaký argument.

„Většina těchto dvoudomů bývá spojena v základech, potom se vyzdívají společné stěny. Ty dělící stěny jsou často jen patnácticentimetrové z každé strany“, vysvětluje architekt Ondřej Štička.

S demolicí a stavbou moderního bytového komplexu se celé místo změní k nepoznání – zatím neporušený prvorepublikový duch zdejší zástavby už bude patřit pouze historii. Zásahy do tradičních pražských vilových čtvrtí vidí ale představitelé Městské části Praha 5 neradi: „ Jsme přesvědčeni o tom, že ráz těchto vilových čtvrtí by měl co nejvíce zůstat takový, jaký původně byl“, říká místostarosta Prahy 5 za ODS Lukáš Herold.

Z pouhého laického pohledu je ale zřejmé, že v tomto případě nejde jen o ohrožení architektonické celistvosti tohoto území, ale i zdraví a života nezúčastněných osob.

Určité obavy sdílí i architekt Štička: „ Samozřejmě, že hrozí určitý, dejme tomu, kolaps, pokud se ta zeď nezajistí.“

Pak někdo ponese trestněprávní odpovědnost. Nikoliv však podle vyjádření investora - nezúčastněné osoby prý nebudou mít na staveniště přístup. Takže staveništěm se patrně rozumí i hotelové pokoje u společné zdi – možná investor tedy předpokládá, že majitelé hotel prostě zavřou a vyklidí mu pole. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu