• Načítám...
>

Čínský pavilon v areálu Cibulka bude obnoven

  • 17. února 2017,
  • 18:25,
  • PRAHA 5,
  • Tomáš Mladějovský

Jedna z originálních staveb v areálu Cibulka, Čínský pavilon, se konečně po dlouhých letech dočká své celkové rekonstrukce. Jeho majitel se na tom dohodl s radnicí MČ Praha 5. V jednání je také budoucí možná obnova areálu zámku a přilehlé usedlosti,

Reklama

Čínský pavilon, nazývaný též Čínský mlýn, je osmiboká patrová budova ve tvaru pagody, vystavena v roce 1822. Kdysi její interiéry byly zdobeny zrcadly a lustry ze skleněných perel. Nyní má tento ojedinělý architektonický skvost možnost navrátit se ke své původní kráse. 

"My jsme samozřejmě rádi, že jsme se dohodli na spolupráci, a že nám bylo smlouvou umožněno se postarat o ten historický Čínský pavilon," řekl Jan Trojánek, radní MČ Praha 5.

Na financování opravy Čínského pavilonu se bude výraznou měrou podílet Magistrát hlavního města Prahy, a také městská část Praha 5. Právě té, jeho majitel bezplatně na dvacet let, pavilon pronajal. V budoucnu by se mohl v případě nalezení vhodného investora rekonstruovat také zámek a přilehlá usedlost.

"Je to stavba natolik krásná, že si zaslouží péči. Proto došlo k dohodě mezi společností Cibulka a.s. a městskou částí Praha 5, o předání do správy a užívání," řekl Oldřich Vaníček, majitel areálu Cibulka.

Čínský pavilon tvoří jemnou dominantu na kopci při vstupu do areálu parku Cibulka. Park se tvořil mezi údolím Motola a horou Vidoule, po staletí. Největší zásluhu na jeho rozvoj měl pasovský biskup Leopold Thun - Hohenstein.

"Postupem času se park tvořil, až se vlastně dotvořil do současného stavu, kdy slouží k odpočinku, relaxaci. V současné době prochází revitalizací," řekl Martin Slabý, místostarosta MČ Praha 5.

Obnova Čínského pavilonu, a později snad i zámku s usedlostí, by mohla být příslibem, že park Cibulka si Pražané oblíbí nejen pro jeho přírodní krásy, ale také pro jeho ojedinělé zrekonstruované stavby. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu