• Načítám...
>

Praha 5 startuje participativní rozpočet

  • 3. dubna 2017,
  • 16:01,
  • PRAHA 5,
  • Lukáš Kubát

Pět milionů korun si vyhradila Praha 5 na tak zvaný participativní rozpočet. V něm mohou sami občané městské části navrhovat a později i vybírat investiční projekty. Nejlepších pět návrhů by mělo být pak realizováno.

Reklama

Praha 5 se rozhodla připojit k mnoha obcím v České republice, které si osvojily myšlenku participativního rozpočtu.

"Participativní rozpočet je poměrně jednoduchý proces, který je ale několikaměsíční, kdy město rozčlení část rozpočtu a vyzývá své obyvatele aby navrhovali, za co by se ty peníze měly utratit, a zároveň se o těch návrzích od lidí potom hlasuje, v rámci toho daného města," řekla Sue Nguyen, manažerka společnosti D21.

Podle radnice je participativní rozpočet jednou z forem, jak lidem nabídnout možnost podílet se na rozvoji jejich městské části.

"Tak ta částka je celkově 5 milionů, s tím, že na každý projekt je 1 milion korun. Začínají se od provedení brát podměty, bude to trvat do 15. května a potom v podstatě dojde k vyhodnocení ze strany radnice, pouze zda je to technicky realizovatelné, jinak budou o všem rozhodovat občané," řekl Martin Slabý, místostarosta MČ Praha 5.

Návrhy by měly být podávány v kategoriích: veřejný prostor, sportoviště, volnočasové prvky, zeleň nebo odpady. Navrhovatel musí počítat s tím, že bude svůj projekt prezentovat na veřejném setkání.

"Následná realizace bude v podstatě ještě do konce roku, vyhlášení by mělo být těšně po prázdninách," řekl Martin Slabý, místostarosta MČ Praha 5.

Participativní rozpočet je současný trend a zapojují se do něj velkoměsta jako třeba New York, ale i ty nejmenší obce.

"Praha 5 v tomhle není výjimkou, vlastně je už několikátou městskou částí, která se rozhodla tento proces zahájit, a myslíme si, že ten potenciál je velký. Radnice na Praze 5 má chuť se do toho dialogu pouštět," řekla Sue Nguyen, manažerka společnosti D21.

Více o projektu se můžete dozvědět na webových stránkách participativnirozpocet.praha5.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu