• Načítám...
>

Pomník na Zlíchově má novou tvář

  • 25. května 2017,
  • 17:32,
  • PRAHA 5,
  • Jana Schillerová

Zapomenutý pomník v Praze 5 dostal nový život. Pomník uctívá památku padlých při bojích za svobodu v roce 1945. Letošní rok byl znovu odhalen a dokonce se dopátral původní autor, který byl osloven, aby nový pomník dokončil.

Reklama

Letos je to již 70 let, co byl poprvé odhalen pomník umučených za svobodu národa a padlým v Květnové revoluci 1945 na pražském Zlíchově.

"My jsme jej odhalili prakticky 70 let po jeho prvním odhalení 5. května ve výročí začátku Pražského povstání," řekla Zuzana Hamanová, zastupitelka MČ Praha 5.

Pomník uctívá památku desítek hrdinů, kteří padli při krvavých bojích za svobodu při Květnových povstáních na území Prahy 5, v roce 1945. Později v roce 1960 byl doplněn o sochu takzvanou Jaro padlých a umučených. Autorem díla je významný akademický sochař a medailér, Zdeněk Kolářský.

"My jsme přemýšleli, jakým způsobem uchopit zadání, jak doplnit pomník. Říkala jsem si, že bychom měli především pátrat, jestli existuje autor, protože mu budeme nějakým způsobem zasahovat do jeho díla. Potom už jen zbývalo jej jít hledat a oslovit. Ihned si vzpomněl na dílo, které dělal před 56 lety, a ihned přislíbil, že ten pomník dokončí a vymyslí, jakým způsobem tam doplnit desky a na něj jména," řekla Zuzana Hamanová.

"Dali jsme hlavy dohromady na doplnění toho stávajícího pomníku, který tam byl z těch 60. let, tak vypracoval nějaké návrhy," řekl sochař, Petr Kolářský.

"Z těch variant nakonec byla vybrána tato, kdy jsou to vlastně 4 jednotlivé desky v poloze mírného klínu, které jsou umístěny pod tou dívkou, která na ně svrchu sype květiny, takže ten celek působí dojmem, že tam snad byly odjakživa," řekla Zuzana Hamanová.

Pomník doplněný o desky se jmény obětí vytvořil Petr Kolářský, syn Zdeňka Kolářského. V budoucnu bude ještě u pomníku vyměněna stávající lavička za funkcionalistickou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu