• Načítám...
>

Praha má opět tři lanovky

  • 13. dubna 2018,
  • 20:30,
  • PRAHA 5,
  • Lukáš Kubát

Po rekonstrukci se otevřela lanová dráha na Smíchově nedaleko Mrázovky. Podle technických parametrů se nyní jedná o šikmý výtah, návštěvníkům ale i tak nabízí krásný pohled na široké okolí.

Reklama

Praha má opět 3 lanovky. Kromě té na Petříně a v Zoologické zahradě se po kompletní rekonstrukci otevřela třetí v jednom ze smíchovských hotelových komplexů.

"Ona to vlastně není lanovka, je to šikmý výtah. Z profesního hlediska je to trochu jiný produkt než lanová dráha. Laici to většinou mohou poznat tak, že lanová dráha je tažena jedním lanem, kdežto výtah táhnou 4 lana," řekl Petr Nešpůrek, ředitel hotelu. 

"Kabina je pro 12 osob, rychlost jízdy je 2,5 metru za sekundu. Co se týče motoru, ten má 45 kW. Po dobu provozu jsou přítomni 2 technici, kteří provádí předepsané kontroly. Každé 3 měsíce provádíme kompletní revizi," řekl Aleš Karbusický, technický manažer hotelu. 

Délka tratě šikmého výtahu je 156 metrů. Doba jízdy je 1,5 minuty a celá rekonstrukce vyšla na 1,75 milionu euro. 

"Je unikátní celosvětově, protože na světě je málo hotelů, které jsou propojeny lanovou dráhou. Naše lanová dráha vždy byla, je a bude přístupná nejenom pro Pražany, ale pro turisty z celého světa. Míváme tu případy, že lidé, i když bydlí v jiném hotelu, se přijdou na naši lanovku podívat, protože je tady nádherný výhled na celou Prahu," řekl Petr Nešpůrek. 

Pro širokou veřejnost je lanovka, nebo chcete-li šikmý výtah, otevřen od 6:30 do 23:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu