• Načítám...
>

Ringhoffer se dočkal pamětní desky

  • 30. dubna 2018,
  • 21:24,
  • PRAHA 5,
  • Tomáš Mladějovský

Pamětní deska proslulého průmyslníka barona Františka II. Ringhoffera, který byl majitelem světově proslulé továrny na výrobu železničních vagonů, byla odhalena v centru Smíchova. Stalo se tak více než po 200 letech po jeho narození.

Reklama

Odhalení pamětní desky Františka II. Ringhoffera na fasádě jeho bývalé vagonky na Smíchově bylo aktem vyjádření úcty k tomuto slavnému průmyslníkovi a poslanci zemského sněmu. 

"Ne každý ví, že on byl i starostou Smíchova, takže my navazujeme na řadu projektů a věcí, které on rozpohyboval a máme tu čest v tom trochu pokračovat. Snad mu to moc nekazíme," řekl Pavel Richter, starosta MČ Praha 5. 

"Takových lidí už je strašně málo. Řekové tomu říkali Kalokagathia, což je člověk, který má neuvěřitelný záběr svých zájmů, neuvěřitelnou schopnost a dar v mnoha odvětvích. Umí vystupovat a být úspěšný. Takže jsem moc rád, že tu máme tuto desku, protože bychom se od něj měli učit," řekl Lukáš Herold, místostarosta MČ Praha 5. 

Byl také zakladatelem Velkopopovického pivovaru. V jeho okolí také úspěšně hospodařil a zároveň rozvíjel v této oblasti školství a společenský život. 

"Myslím si, že by se to dnes mělo dělat současným způsobem, aby byl zase doklad o té současné práci. Ne stále rekapitulovat tu bronzovou desku s písmem s patkami. To už dnes nemusí dělat výtvarník ani sochař. Toto byli páni, gentlemani," řekl Jakub Grec, sochař, autor pamětní desky.

František II. Ringhoffer vyvážel železniční vagony do celého světa, ale přitom myslel na své zaměstnance. Např. jim platil důchodové pojištění, nebo jim nechal sem, do smíchovské vagonky, každé ráno dovážet čerstvé pečivo, uzeniny a mléko.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu