• Načítám...
>

V Galerii Portheimka je otevřena expozice skla

  • 18. července 2018,
  • 14:32,
  • PRAHA 5,
  • David Wilczek

V pražské vile Portheimka, kde nyní sídlí galerie, je pro veřejnost připravena nová stálá expozice pod názvem Světlo ve skle. Výstava představí nejzajímavější objekty ze sbírek Musea Kampa i zápůjčky ze soukromých sbírek. Počítá se také s jednorázovými výstavami známých i začínajících sklářských výtvarníků.

Reklama

Barokní objekt, ve kterém se nachází Galerie Portheimka, má v pražské historii své místo a dlouhodobou prestiž. Dále, podle zástupce starosty Lukáše Herolda, začala v posledních letech stagnovat a bylo potřeba přijít s novou koncepcí.

"Měl jsem pocit, že ty galerie, které tady byly, nemají jednotnou koncepci, jednotný směr. Nejsou k té výstavbě využíváni návštěvníci. Přišlo nám, že je to škoda, proto jsme začali přemýšlet a debatovat s odborníky nad tím, jak to změnit," řekl Lukáš Herold, místostarosta MČ Praha 5. 

Radnice Prahy 5 se proto rozhodla navázat spolupráci s Museem Kampa a Nadací Jana a Medy Mládkových. Návštěvníci tak mohou vidět unikátní sbírku českého skla, která v naší metropoli dosud chyběla. 

"Český sklářský design je fenomén. Myslím si, že je známý po celém světě. Možná více známý ve světě, než u nás v Čechách. Tady v Praze nějaké muzeum skla nebo galerie skla chybí," řekl Lukáš Herold.

Expozice je unikátní i svou koncepcí. Předměty jsou netradičním způsobem instalovány v prostoru.

"První místnost má název "Kaple", kde se máme uklidnit, můžeme si tam sednout na lavičku a užít si 3 objekty, které tam máme. Je tam dílo od Stanislava Libenského a Jaromíry Brychtové," řekla Mariana Dočekalová, lektorka vzdělávacích programů. 

Mezi nejzajímavější exponáty této výstavy patří i tato čočka od Václava Ciglera z 60. let 20. století, která mění optiku a pohled okolního světa. Návštěvníci také mohou vidět tzv. hodovní stůl, na kterém jsou vystavena díla od Miluše Roubíčkové. 

"Od vyfouknutého chleba, vidíme ředkvičky, vylité víno nebo volské oko," řekla Mariana Dočekalová.

Vedení galerie chce návštěvníkům nabídnout mnohem více, než výstavy. Pro rodiny připravuje tvořivé dílny a komentované prohlídky, které budou přizpůsobeny i těm nejmenším.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu