• Načítám...
>

Praha 5 zkouší samozavlažovací vaky

  • 18. července 2018,
  • 15:33,
  • PRAHA 5,
  • David Wilczek

Vysoké teploty a dlouhodobá sucha neprospívají městské zeleni. Ta je však důležitá nejen z estetického hlediska, ale slouží i jako oáza v parných dnech, kterou ocení hlavně lidé v blízkosti staveb a domů. Praha 5 se proto rozhodla pro nový zavlažovací systém, který dlouhodobě udrží stromy vitální a podpoří jejich růst.

Reklama

Praha 5 je jednou z MČ, která má velký počet rozlehlých parků a zeleně. Vysoké teploty a nedostatek vody zapříčinily postupné vysychání půdy. Přestože se tyto prostory pravidelně zalévaly pojízdnými cisternami, nepřineslo to žádný efekt a zvláště mladé stromky začaly usychat. 

"Pán to pokropil a všechna půda okolo byla krásně promočená. Při testu jsme ale zjistili, že 3 centimetry pod tou vlhčenou vrstvou už je sucho. A to je právě ten problém. Zalévat stromy jen takto z hadice je sice hezké, ale ten účinek je vlastně nulový, protože většina se odplaví nebo odpaří," řekl Martin Slabý, místostarosta MČ Praha 5.

Zdejší radnice se proto rozhodla vyzkoušet samozavlažovací vaky, aby zabránila uvadání zeleně. Tyto šedesátilitrové pytle dokáží zavlažovat strom až po dobu 8 hodin. 

"Z toho vaku ta voda prosakuje spodem, takže se nemá kam odpařit. Pomalu prostupuje dolů, nechává nabobtnávat půdu, čímž se otvírají ty póry. Pak se ta vole lépe dostane ke kořenům. Děláme to tak, že ty vaky necháváme 2 dny, poté je měníme podle určitého harmonogramu," řekl Martin Slabý. 

"Co všechno je se zavlažováním spojeno, co vše musíte dělat?"

"Hlavně je to nová věc, která trvá asi měsíc. Jde o takové vaky, které se obalují kolem stromů. Jsou na zip, takže ten strom obalíte tím vakem a zapnete zip jako u bundy," řekl Petr Havelka, zahradník. 

Tento samozavlažovací systém je součástí koncepce ochlazování ulic. V rámci ní plánuje radnice vysázení dalších stromků. Tato zeleň totiž dokáže snížit teplotu ve svém blízkém okolí až o 5 stupňů Celsia.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu