• Načítám...
>

Praha 5 vzpomínala na válečné veterány

  • 12. listopadu 2018,
  • 13:00,
  • PRAHA 5,
  • Lukáš Kubát

Den válečných veteránů a obětí válek připadá na 11. listopad. A i pátá městská část si pietním aktem připomíná tento den. Veteráni vzpomenuli hlavně na své kolegy, kteří neměli to štěstí a z bojových misí se nevrátili domů.

Reklama

11. listopadový den je celosvětově slaven jako Den válečných veteránů a obětí válek. Každoročně si tento významný den připomíná i Praha 5.

"My ho slavíme již podeváté. Myslím si, že je to zajímavá a velmi nutná připomínka všeho, co souvisí s válečným hrdinstvím a oběťmi těch válek, na které se často zapomíná," řekl Petr Lachnit, radní MČ Praha 5. 

Během pietního aktu položili představitelé radnice a armády u pomníku padlých věnce. A oceněni byli váleční veteráni. Zazněla také modlitba a česká státní hymna. 

"Vzpomněli jsme na naše kolegy, kteří s námi sloužili a neměli to štěstí, že se vrátili domů. Slyšeli jste, že první, který padl v roce 1990 a dál další a další. Před týdnem a pár dny zemřel další v Afghánistánu. Bojují za nás tam někde v tom světě, kde je nepořádek. Tam někde, kde nemají lidé klid," řekl Ladislav Sornas, místopředseda Sdružení válečných veteránů ČR.

"Váleční veteráni bohužel nejsou minulost. Oběti válek také nejsou minulost, takže bychom měli dělat vše pro to, aby to minulostí bylo," řekl Petr Lachnit.

Den válečných veteránů připomíná 11. listopad 1918, kdy oficiálním podpisem příměří skončily boje první světové války. Vlčí mák se stal symbolem proto, že připomíná tradiční báseň o flanderských polích. Po bitvě tam rozkvetly vlčí máky a připomněly prolitou krev bojovníků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu