• Načítám...
>

V Praze 5 vzpomněli na spisovatele Maxe Broda

  • 29. listopadu 2018,
  • 19:51,
  • PRAHA 5,
  • Jan Varga

V letohrádku Portheimka se konal vzpomínkový večer na spisovatele Maxe Broda. Návštěvníci se tak mohli seznámit s dílem tohoto židovského, německy píšícího spisovatele, který se do povědomí dostal hlavně díky propagaci díla Franze Kafky.

Reklama

Letos v prosinci to bude 50 let od úmrtí židovského německý píšícího spisovatele Maxe Broda. Tento literát je v naší zemi jako autor takřka zapomenut. Veřejnost ho zná spíše jako člověka, který zachránil a prosazoval texty Franze Kafky. Proto se konal vzpomínkový večer, na kterém se mohli zájemci s jeho dílem více seznámit.

"Max Brod byl tehdy už takový bohém. Byl to hlavně vynikající propagátor české kultury, pak v zahraničí. To je ten druhý bod, co chceme zdůraznit, protože nebýt Maxe Broda, skoro nikdo by nevěděl, kdo je Janáček a např. ani Jaroslav Hašek," řekl David Stecher, ředitel Pražského lit. domu autorů něm. jazyka. 

Večer se nesl v duchu zajímavých faktů ze života spisovatele, návštěvníci si mohli poslechnout přednášku o jeho odkazu a také úryvky z některých jeho děl. A to jak v českém, tak v německém jazyce.

"Budou číst části z českého překladu, protože těch zase tolik není. Jeden dělala naše programová vedoucí, odbornice na Maxe Broda, paní doktorka Barbora Šrámková, např. Osudový rok. Druhou část vybírali němečtí kolegové," řekl David Stecher. 

Akci podpořila MČ Praha 5 třeba tím, že umožnila, aby se vzpomínkový večer konal v krásných prostorách Muzea skla v letohrádku Portheimka. 

"Německá židovská kultura, to je prostě opravdu něco výjimečného. Jsme moc rádi, že právě zde si můžeme připomínat 50 let od úmrtí Maxe Broda," řekl Lukáš Herold, radní MČ Praha 5. 

Akci uspořádal Pražský literární dům autorů německého jazyka společně s Německým kulturním fórem. Podporu poskytl také spolek Adalberta Stiftera. Ten založili v Mnichově odsunutí sudetští Němci po druhé světové válce, aby tak pečovali o společnou česko-německou kulturu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu