• Načítám...
>

Winternitzova vila vás vtáhne do 30 let 20. století

  • 4. ledna 2019,
  • 12:38,
  • PRAHA 5,
  • David Wilczek

Praha 5 má na svém území mnoho zajímavých míst a staveb. Mezi ně například patří i málo známá Winternitzova vila. Ta je veřejnosti otevřena teprve rok a půl. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout unikátní stavbu, kterou projektoval architekt Adolf Loose. Prostory a většinu vybavení se podařilo dochovat v původní podobě a návštěvník tak rychle získá pocit, že se přenesl do 30. let minulého století.

Reklama

Když si nechal právník Josef Winternitz postavit vilu v roce 1932 v lokalitě Černý vrch, který se nachází na území dnešní Prahy 5, netušil, že bude unikátní stavbou i po 83 letech.Stavba byla projektována významným architektem Adolfem Loosem. V současné době slouží tento rodinný dům jako interaktivní muzeum pro veřejnost. 

Majitel domu David Cysař sdělil: "Když sem návštěvník přijde, tak má možnost nahlédnout do těch třicátých let a vychutnat si tu atmosféru. Myslím si, že se nám to podařilo vrátit téměř dokonale do atmosféry třicátých let. Můžete zde pobýt, posedět, vyzkoušet si různá místa a typy sezení, nebo si prohlédnout aktuální výstavu. Případně je také možné zajít na komentovanou prohlídku." 

Dům, který sloužil i ke společenským událostem, je zajímavý tím, že každá místnost je jiná. Vila byla totiž koncipována podle tzv. "raumplanu". 

"Každá místnost má jinou výškovou úroveň, podle toho, k čemu má sloužit. To znamená, například sál má čtyřmetrové stropy, a místo ve kterém stojím, což je jídelna, zdaleka tak vysoké stropy nepotřebuje, protože by to bylo nepříjemné," uvedl Cysař. 

Vzhledem k tomu, že zde roky sídlila mateřská školka, do oprav a údržby se investovalo minimum peněz. Na druhou stranu to přispělo k tomu, že převážná většina prvků a vybavení se dochovala v původní podobě. 

"Nám zde zůstaly všechny přišroubované věci, podlahy, dveře, okna, jsou původní. Podařilo se nám je velmi dobře zrepasovat, vypadají jako ve třicátých letech," uvedl Cysař. 

Winternitzova vila nabízí mnohem více, než jen výstavu, zájemci si mohou užít atmosféru první republiky prostřednictvím divadelních představení, nebo swingové tančírny. 

"Po večerech zde pořádáme přednášky z dějin umění, různé koncerty, swingové tančírny, nebo přednášky různých významných osobností, třeba architektů a podobně," dodal Cysař. 

Winternitzova vila je otevřena veřejnosti od středy do neděle od dvanácté do osmnácté hodiny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu