• Načítám...
>

Co bude s motolskou skládkou?

  • 16. ledna 2019,
  • 15:33,
  • PRAHA 5,
  • David Wilczek

Městská část Praha 5 hledá způsob jak nejlépe vyřešit problém s motolskou skládkou. Je plná nebezpečných látek a její odtěžení a odvoz vyjde zhruba na půl miliardy korun. Radnice proto požádá o finance jak magistrát tak i Ministerstvo pro životní prostředí.

Reklama

V roce 2004 pronajalo bývalé vedení radnice Prahy 5 pozemky motolské skládky společnosti EkoMotol CZ. Ta jí měla rekultivovat a proměnit ve sportovní a odpočinkový areál. Místo toho však firma nekontrolovatelně navážela další nebezpečný odpad. Díky nízkému pronájmu si navíc vydělala nemalé peníze. Radnice proto plánuje podniknout právní kroky.

"V současné době jsme těsně před podáním trestního oznámení na neplnění smlouvy na společnost EkoMotol. Stav té skládky, dle analýzy rizik, která byla v roce 2017 přijata, říká, že ta zemina je kontaminovaná," řekl Martin Slabý, místostarosta MČ Praha 5.

Z analýzy rizik, kterou si nechala Praha 5 vypracovat v loňském roce, vyplynulo, že skládku tvoří velké množství nebezpečných odpadů. Jedná se hlavně o těžké kovy, ropné látky nebo toluen. Radnice si proto nechala zhotovit studii na to, jak její stav vyřešit. Na základě ní plánuje částečně skládku přesvahovat do sousedního údolí, což by výrazně snížilo finanční náklady. 

"Z toho stanoviska nám vyplynulo, že ta lokalita je biologicky nevýznamná, dokonce ten les, který se zde nachází, umírá. Když se podíváte dále, je to mrtvá část přírody," řekl Martin Slabý.

Přestože je pozemek skládky oplocen, lidé sem nadále navážejí nejrůznější odpad.

"V současné době je tady 17 polí roztrhaných, zničených. Hned za mnou je díra, takže tam vlastně může fungovat ta skládka i nadále. Je tady hned za mnou hromada, naváží se sem stále," řekl Martin Slabý.

Pokud se podaří MČ Praha 5 získat na opravu a rekultivaci skládky peníze, plánuje tu postavit např. singletrailovou dráhu. Co by se mělo s pozemkem udělat jsme se zeptali i místních obyvatel. anketa Rekultivace skládky by měla vyjít odhadem na půl miliardy korun. Radnice Prahy 5 proto chce požádat o finanční pomoc Magistrát hl. m. Prahy a Ministerstvo životního prostředí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu