• Načítám...
>

Pamětníci vzpomínali v dětských reportážích

  • 8. března 2019,
  • 9:01,
  • PRAHA 5,
  • Jaroslav Šetlík

Vzpomínky pamětníků, jejichž životy ovlivnily dějinné události 20. století, prezentovaly děti ze základních škol v Praze 5. Celkem 15 týmů se zúčastnilo projektu Paměti našich národů, který se v této městské části konal už počtvrté.

Reklama

Vzpomínkami pamětníků ožila kaple Základní školy Holečkova v rámci závěrečné prezentace projektu Příběhy našich sousedů v Praze 5. Toho se zúčastnilo celkem 15 týmů z 10 základních škol v MČ.

"Projekt Příběhy našich sousedů je projekt neziskové společnosti Post Bellum, zapojit se do ní můžou žáci jakékoliv základní školy, kteří dají dohromady tým, který jde za pamětníkem, jeho vzpomínky natočí, vyzpovídá ho a pak všechny materiály zpracuje do nějaké reportáže," řekla Hana Hubková, regionální koordinátorka projektu.

Nejčastěji jsou to audio reportáže, výjimkou ale nejsou ani videa nebo komiksy. V rámci prezentace mají děti tři minuty na představení své práce, kterou hodnotí odborná porota složená z jednoho novináře, pedagoga a historika. Jedním z příběhů, kteří žáci zpracovali, byl o životě Jana Krupky.

"Vystihli z dnešního hlediska tu nejzajímavější a nejhumornější příhodu, kdy jsem si předplatil Rudé právo a na rok jsem byl poslán, abych se sžil s pracující třídou, do automobilových závodů Klementa Gottwalda, kde jsem pracoval na pásech," řekl Jan Krupka, pamětník.

Prezentace se zúčastnili také zástupci radnice MČ Praha 5, která i v letošním ročníku projekt podpořila.

"Největší přínos vidím v tom střetu tří generací, těch nejmladších, učitelů a pamětníků," řekla Renáta Zajíčková, místostarostka MČ Praha 5.

anketa

Od roku 2012 se do projektu Příběhy našich sousedů v celé ČR zapojilo už 661 škol. Více než 4000 žáků a studentů, kteří zdokumentovali přes 1000 pamětnických příběhů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu