• Načítám...
>

V Galerii Skleňák je k vidění nová výstava

  • 12. dubna 2019,
  • 12:45,
  • PRAHA 6,
  • Natálie Forsterová

V galerii Městské části Prahy 6 - ve Skleňáku - je k vidění nová výstava. Ta představuje tvorbu významného českého architekta Václava Aulického. Ten se osobně zahájení zúčastnil i se svou rodinou a naše kamery byly u toho.

Reklama

Václav Aulický, významný český architekt a vysokoškolský profesor, je autorem mnoha významných staveb nejen v Praze. Lidé se nyní s jeho tvorbou mohou seznámit blíže. A to díky nové výstavě v Galerii MČ Praha 6, která se nachází v přízemí Skleněného paláce na náměstí Svobody.

"Nejedná se tolik o mě osobně, jako o prezentace určitého, přes 50 let dlouhého, období práce. A nejen mojí, ale spousty dalších mých kolegů, kteří jsou tady uvedení. Takže stojí za to vidět ten průřez," řekl Václav Aulický, architekt.

"Praha 6 si dlouhodobě váží dobré jak staré, tak nové architektury. A pan architekt Aulický patří ke klasice našich architektů, takže to bylo zcela na místě. Má jakési životní jubileum, točí se poměrně dost silné hovory kolem jeho staveb, takže nám přišlo na místě, abychom ve Skleňáku udělali výstavu tomuto panu architektovi a jeho životní tvorbě," řekla Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

Václav Aulický je spoluautorem velmi diskutovaného brutalistního komplexu budov Transgas na pražských Vinohradech, který nyní jeho majitel s požehnáním stavebního úřadu MČ Praha 2 bourá.

"Ono je to složitější, protože já bohužel nejsem objektivní, jak by mohl někdo říci, protože jsem spoluautor, takže bourají tzv. moje dílo, takže by někdo mohl říct, že se nediví, že mi to vadí. Když se ale ukázalo, že později se zvedla ta obrovská vlna lidí, nejen veřejnosti a mladých lidí a studentů, ale i renomovaných odborníků, kteří poukazovali na to, že je to nenávratná škoda, tak je pravda, že nemáme takový druhý dům v Praze," řekl Václav Aulický.

Zatímco Transgas pomalu ale jistě z mapy Prahy mizí, jiné stavby tohoto architekta zůstávají. Např. Žižkovská televizní věž. A jak její autor vzpomíná na dobu, kdy ji navrhoval?

"Měl jsem za sebou televizní vysílač v Ostravě, který tady také je vystavován. Tam byl ten proces o to komplikovanější, že to měl být vysílač pro město Prahu, ne za Prahou, tudíž logicky kontroverzní stavba, ať by stála kdekoliv. Já myslím, že nakonec ten výsledek v Mahlerových sadech je svým způsobem kompromisem, který by se v určitých rovinách mohl brát i kladně. Mělo to být na Petříně, což by bylo úplně hrozné. Nakonec to mělo být v Riegrových sadech, což by asi také nebyla žádná sláva, takže tento ústup za ten horizont je lepší," řekl Václav Aulický.

Expozice k životnímu jubileu Václava Aulického bude k vidění do 5. května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu