• Načítám...
>

Praha 6 uctila památku vojáků 2. světové války

  • 9. května 2019,
  • 8:43,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

Také Praha 6 uctila památku vojáků druhé světové války. U příležitosti 74. výročí od konce 2. sv. války položilo vedení radnice věnce na tři významné památníky. Pietních akcí se zúčastnila také řada významných osobností a nechyběli ani veteráni a pamětníci.

Reklama

Po celé zemi si lidé připomínali 74. výročí od konce druhé světové války v Evropě. V Praze 6 u památníku na Vítězném náměstí, na náměstí Svobody a v Technické ulici uctili životy vojáků, parašutistů a letců.

"Je to důležité hlavně proto, že skončil před 74 lety nejstrašlivější konflikt, jaký kdy lidstvo zažilo. Dnešní doba je taková, kdy se vše zpochybňuje, kdy se říká, že se možná tak strašné věci nestaly. A o to více je potřeba si je připomínat, připomínat si hrdiny, kteří bojovali ve druhé světové válce a díky kterým žijeme v takovém světě, v takové společnosti, v takové pohodě, v jaké žijeme," řekl Ondřej Kolář, starosta MČ Praha 6.

"Praha 6 je vojenskou čtvrtí. My jsme protkání vojenským živlem. Je tady Ministerstvo obrany, je tady Generální štáb a spousta dějin. Takže kromě oslavy toho osvobození, respektive toho vítězství nad fašismem, si samozřejmě také připomínáme řádění jednotek Směrš, které 11. května začaly unášet československé občany do gulagů v Sovětském svazu. A připomínáme si různé další souvislosti toho konce války," řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6.

Pietních akcí se zúčastnila řada významných osobností. K těm nejdůležitějším ale patřili váleční veteráni. Jak právě oni vzpomínají na konec války?

"To byla všeobecná radost, vyvěšování praporů, květin. Zrovna v ty dny bohatě kvetl šeřík, tak to bylo takové symbolické pro vítání, že se házely ulomené větve šeříku na vozy, na tanky. Byla to celková radost z toho, že konečně pominulo zatemnění, výhružky, tresty smrti a tak dále," řekl Jiří Železný, válečný veterán.

Během akcí k památníkům položily květiny desítky lidí. Mezi nimi např. také europoslanec Jan Zahradil nebo poslankyně Veronika Vrecionová.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu