• Načítám...
>

U Písecké brány stojí Vějíř Žofie Chotkové

  • 18. června 2019,
  • 15:04,
  • PRAHA 6,
  • Jana Holubová

U Písecké brány byla slavnostně odhalena fontána ve tvaru vějíře připomínající Žofii Chotkovou. Ta byla ženou Františka Ferdinanda d'Este a zahynula při atentátu na arcivévodu v Sarajevu. Vodní mlha z fontány navíc poskytuje kolemjdoucím příjemné osvěžení.

Reklama

Fontána nazvaná Vějíř Žofie Chotkové po 5 letech příprav konečně zdobí prostor před Píseckou bránou. Připomíná hraběnku Chotkovou jakožto manželku Františka Ferdinanda d'Este a představitelku významného rodu.

"Ta hlavní motivace, samozřejmě rodina Chotků, se velmi výrazně obtiskla do rozvoje Prahy už od 18. století," řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6.

1,75 metru vysoká litinová fontána zvítězila v konkurenci více jak 30 výtvarných návrhů. Voda z ní je do okolí rozprašována v horkých letních měsících má pro kolemjdoucí plnit funkci typickou pro vějíř, tedy ochlazovat.

"V tomto místě, kde zrovna prochází hodně turistů a není tady kde se svlažit a trochu ochladit v letních měsících, je to myslím hodně platné," řekl Jan Paclík, spoluautor fontány.

"Rozhodli jsme se pro takový symbol dam z vyšší společnosti, čímž je tedy vějíř, který byl s osobností Žofie Chotkové úzce spjat. Po atentátu v Sarajevu Žofie dostala na rakev vějíř a rukavičky," řekla Martina Hozová, autorka fontány.

Součástí odhalení vějíře byla i vernisáž výstavy o životě hraběnky Chotkové a jejím manželství s Františkem Ferdinandem. Návštěvníci se mohli také projet v historické lokomobile, kterou arcivévoda v minulosti jezdil. Radost, že se po 5 letech technicky náročnou plastiku podařilo umístit a zprovoznit, má i starosta MČ Praha 6 Ondřej Kolář.

"Popřál bych nejen vějíři, ale celé Praze 6 a všem lidem, kteří se dostanou do jeho blízkosti, aby se kochali jeho krásou, která doplňuje krásu Prahy 6 a krásu předpolí Písecké brány, barokního skvostu," řekl Ondřej Kolář, starosta MČ Praha 6.

Díky zastupitelstvu MČ a několika sponzorům může fontána nejen připomínat další významnou osobnost našich dějin, ale také zpříjemnit návštěvu Písecké brány a jejího okolí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu