• Načítám...
>

Výročí waldorfských škol slaví Praha 6 výstavou

  • 6. září 2019,
  • 22:52,
  • PRAHA 6,
  • Markéta Pospíšilová

Rodiče v Praze stále častěji přihlašují své děti do alternativních školských zařízení. Čím dál víc školáků navštěvuje buď takzvané waldorfské nebo montessori školy. Tímto trendem se chlubí například městská část Praha 6. První waldorfskou školu tu otevřeli už před 20 lety a to se musí řádně oslavit. V Galerii Skleňák je k vidění výstava s názvem 20 let waldorfské školy na Praze 6 - cesta walfdorfského žáka Dědinou.

Reklama

Galerie Skleňák zve kolemjdoucí do školy. Konkrétně to Waldorfské školy Dědina v Praze 6. Je to právě 20 let od jejího založení a 100 let od doby, kdy byla otevřena vůbec první škola tohoto typu v německém Stuttgartu.

"Je to vlastně škola hodně umělecky zaměřená. Snaží se rozvíjet dítě v jeho celistvosti. Ne jenom jednostranně," řekla Lenka Kettnerová, učitelka Waldorfské školy Dědina.

"Máme tady montessori a máme tady právě waldorfskou školu, což není úplně obvyklé. Waldorfských škol není mnoho a já si toho cením. Poptávka je velká," řekla Marie Kubíková, radní MČ Praha 6.

Výstava v Galerii Skleňák s podtitulem Cesta waldorfského žáka Dědinou je otevřena prakticky nepřetržitě.

"Praha 6 je vděčná za to, že má tento Skleněný palác a Galerii Skleňák, která je přístupná 24 hodin denně, protože z chodníku si ji může každý prohlížet," řekla Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

Za výlohami Galerie Skleňák a také na plochách před galerií je vidět kus práce dětí a jejich kantorů.

"Různé časopisy, které vychází na podporu waldorfské pedagogiky, ať už pro učitele nebo pro žáky. Výtvarné práce dětí, sochařské práce dětí, všechny sešity, které si děti ve škole tvoří," řekla Lenka Kettnerová.

"Vidíte tu péči učitelů, tu snahu dětí, takže pro mě tato výstava byla velkou výzvou," řekla Eva Smutná.

To vzdělávání školy Dědina se hodně zapojují i rodiče.

"Mně osobně tam imponuje to, že se ta škola nevěnuje jenom čistě intelektuální stránce věci, biflování znalostí, ale snaží se komplexně to dítě rozvíjet. Samozřejmě jsou tam vědomosti, spíše ale zážitky. Je tam umění, je tam hodně ruční práce," řekl Jan Krejčí, otec žáka Waldorfské školy Dědina.

A rodiče se podíleli i na hudebním programu, který byl součástí vernisáže. Výstava v Galerii Skleňák potrvá zhruba do druhé poloviny měsíce října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu