• Načítám...
>

Praha 6 slavila 101. československé narozeniny

  • 30. října 2019,
  • 0:12,
  • PRAHA 6,
  • Ladislav Jakub

101. výročí vzniku Československa si připomněla i Praha 6. Tradiční ceremoniál se konal v Písecké bráně. Na místě natáčel Ladislav Jakub.

Reklama

Vojáci a hudebníci, sportovci, politici i široká veřejnost. Ti všichni se sešli před Píseckou branou. Právě uvnitř Písecké brány zahajuje 28. října MČ Praha 6 výstavu k tomuto výročí.

"V letošním roce jsme zvolili výstavu, která se jmenuje Nestáli stranou," řekl Michal Burian, autor výstavy, Vojenský historický ústav.

"Ta výstava se věnuje tomu, jak v důležitých mezních okamžicích státu pomáhali sportovci v roce 1939, v roce 1969, v roce 1989, kdy někdy šlo o život a někdy jen o kariéru. Týká se to dávno zapomenutých jmen, týká se to ale také Věry Čáslavské a Dominika Haška, Ivana Haška, kteří tady dnes byli a spolu s námi tu výstavu uvedli," řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6.

Mnozí z nás si podle Michala Buriana z Vojenského historického ústavu ani neuvědomují, jak velkou roli mají v naší existenci právě Sokolové.

"To téma jsme zvolili jednak díky tomu, že v letošním roce si Český olympijský výbor připomíná 120. výročí své existence. Ale také proto, že je to letos právě 100 let, kdy Sokolové bojovali na Slovensku o hranice tenkrát nově vzniknuvšího státu," řekl Michal Burian.

"Já jsem si z nějakého důvodu ten odkaz letos uvědomil ještě více než vloni," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Pokud je na světě nějaký stát, který opravdu za svou existenci z velké části vděčí sportovcům, tak je to právě bývalá Československá a dnešní Česká a Slovenská republika, protože už legie, které vznikaly od roku 1914, vznikaly z řad Sokolů, kteří žili v té době ve Francii a v Rusku," řekl Michal Burian.

Výstava Nestáli stranou potrvá v Písecké bráně v Praze 6 až do konce listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu