• Načítám...
>

V Praze 6 byl obnoven meteorologický sloupek

  • 30. října 2019,
  • 15:39,
  • PRAHA 6,
  • David Wilczek

Na rohu Buzulucké ulice a Vítězného náměstí v Dejvicích byl obnoven přes sto let starý meteorologický sloupek. Jde o jeden z mála dochovaných v naší metropoli. Za jeho záchranu se zasloužil tým tří dobrovolníků a nadšenců. Pražané tak budou moci využívat jeho služeb tak jak tomu bylo v dobách minulých.

Reklama


Teplotu, tlak, vlhkost vzduchu a čas. Tyto údaje dříve ukazovala zajímavá technická památka, z roku 1914, která stojí blízko Vítězného náměstí. V posledních letech ale byla v nefunkčním stavu. Nezisková organizace Czech National Trust se proto před časem rozhodla tento dejvický meteosloupek zachránit. Za obnovou stáli i tři nadšenci. Jedním z nich je architekt Jan Trejbal.

"Do současné doby se jich dochovalo z původně asi 117 námi zmapovaných přibližně 50. A těch 50 jsou zajímavý, zajímavý slohově,  vytvořené z litiny nebo dřeva, ale především z litiny a z kamene a z toho důvodu by měly být sloupky mapovány nebo památkově chráněny, " řekl architekt Jan Trejbal.

Na zprovoznění sloupku se podílela i radnice Prahy 6. Tato městská část bude navíc do budoucna zodpovídat za jeho údržbu.

"Zahrne ho do projektu antigraffiti. Když ho někdo pokreslí tak ho umyje a následně potom když se něco porouchá, budeme ho opravovat nebo spravovat," řekl  Jakub Stárek, místostarosta MČ Praha 6.

Meteorologické sloupky se vyráběly od druhé poloviny 19. století. Na začátku 20. století se umisťovaly ve vesnicích, větších obcích i ve městech. Kromě toho, že ukazovaly důležité údaje, zároveň plnily společenskou funkci.

"Naše babičky a dědové si pamatují na tzv korzování nebo promenádování se. K tomu byly tyto sloupy určeny. Bylo to místo setkání ve veřejném prostoru.       Proto se tyto sloupy vyskytovaly jako např. na Mariánských promenádách, " upřesnil Jan Trejbal.

Nezisková organizace National Trust a tým dobrovolníků plánuje v nejbližší době obnovit podobný sloupek ještě na Masarykově nádraží.  Poté se jejich pozornost přesune do Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu