• Načítám...
>

Výstava v galerii Skleňák připomíná rok 1989

  • 14. listopadu 2019,
  • 18:29,
  • PRAHA 6,
  • Jaroslav Šetlík

Výročí 30 let od sametové revoluce připomíná výstava v galerii Skleňák. Za jejími výlohami jsou k vidění zejména fotografie zachycující události kolem 17. listopadu roku 1989. Ty pořídil fotograf Karel Cudlín.

Reklama

V galerii Skleňák je k vidění nová výstava. Ta je věnována výročí 30 let od sametové revoluce.

"Jmenuje se Cesta ke svobodě... A ještě za tím měl být otazník, který tam není. Ale přesto, že prožíváme tu dobu tak, jak ji prožíváme, a každý v ní vidíme určité těžkosti, můžeme být vlastně spokojení a šťastní. A naplňovat odkaz pana prezidenta Havla, že to dobro a láska by měla mít pořád tu cestu zametenou a měli bychom jít k pozitivnímu cíli," řekla Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

Na přípravě výstavy se podílel Vojenský historický ústav.

"Jsou tady hlavně fotografie, ale pochopitelně i vysvětlující texty, které psal a připravoval historik VHÚ pan Prokop Tomek. Ale jsou tady i některé trojrozměrné předměty, jako figurína, která je oblečená do stejnokroje pohotovostního pluku tak, jak zasahoval 17. listopadu na Národní třídě," řekl Aleš Knížek, ředitel VHÚ Praha.

Nejvzácnějšími exponáty na této výstavě jsou autentické fotografie zachycující události kolem 17. listopadu 1989.

"Valná většina těch fotografií vznikla na demonstracích nebo před nimi, ať to bylo 17. listopadu nebo hlavně potom. A minimálně těch 10 dní jsem strávil hodně času na ulici a snažil jsem se fotografovat to, co jsem viděl a to, co bylo možné," řekl Karel Cudlín, fotograf.

Expozici za výlohami Skleňáku můžete vidět až do 1. prosince.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu