• Načítám...
>

Praha 6 připomněla koncertem Václava Havla

  • 19. listopadu 2019,
  • 17:09,
  • PRAHA 6,
  • Jaroslav Šetlík

30 let sametu. To je název koncertu, který pro své obyvatele připravila Praha 6. Vystoupení Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy doplnil herec Petr Kostka. Ten přednesl projevy prezidenta Václava Havla z let 1990, 1994 a 1999.

Reklama

Šestá městská část oslavila třicetileté výročí od pádu totality několika akcemi. Jednou z nich byl koncert pod názvem 30 let sametu.

"Je to taková dohra 17. listopadu, protože dneska máme 18. listopadu, den po. A máme zde sborový koncert, " řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6.

Na něm zaznělo několik skladeb v podání Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy pod vedením dirigenta Jakuba Zichy.

"Snažili jsme se vybírat opravdu to nejlepší co ta česká hudba přinesla, takže posluchači slyšeli skladby Antonína Dvořáka, výběr z jeho cyklu V přírodě a výběr z Biblických písní. Skladbu Česká píseň od Josefa Bohuslava Foerstera, to je taková hymnická záležitost. A tři sbory z cyklu Petra Ebena Láska a smrt, " řekl dirigent Jakub Zicha.

Během koncertu zaznělo v podání herce Petra Kostky několik projevů Václava Havla.

"Když jsem před deseti lety připravoval téměř celodenní vysílání, které se jmenovalo Albertov 16:00 a mělo to podtitul Přímý přenos historie, tak jsem si říkal, že Václav Havel je přesně na pomezí mezi současností a dějinami. Dneska po těch třiceti letech je zjevné, že Václav Havel už vstoupil do dějin. Je to dějinná postava a teď bude na čase se k němu pomalu vracet a ty věci pomalu prozkoumávat. Řekl bych, že on tu českou společnost zásobil vlastnostmi jako je velkorysost a nadhled, což je něco co nejenom české společnosti, ale i jeho dvěma nástupcům zoufale chybí, " doplnil Jan Lacina.

Na prezidenta Havla přišlo do kostela Církve československé husitské zavzpomínat několik desítek obyvatel Prahy 6.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu