• Načítám...
>

Nádraží Veleslavín se změní k nepoznání

  • 17. prosince 2019,
  • 20:01,
  • PRAHA 6,
  • Ladislav Jakub

Nádraží Praha Veleslavín se změní k nepoznání. Současnou budovu nahradí úplně nová budova podle návrhu architektů Dalibora Hlaváčka a Zuzany Kučerové. Podoba stanice vzejde z architektonické soutěže, ve které zvítězili zmínění architekti. V soutěži se objevilo celkem 22 návrhů. Stavba supermoderního areálu bude součástí připravované trati na letiště v Ruzyni a měla by začít v roce 2024.

Reklama

SŽDC představila podobu nové budovy železničního nádraží v pražském Veleslavíně. Vítězný návrh vypracovali architekti Dalibor Hlaváček a Zuzana Kučerová ze studia Idea. Stavba bude součástí železnice, která propojí centrum Prahy s Letištěm Václava Havla a začít by měla v roce 2024.

"Podle mého názoru má nejlépe vyřešené vnitřní vazby přestupu z metra na vlaky a dál směrem k letišti," řekl Tomáš Veselý, sekretář architektonické soutěže.

Na místě, kde stojí autobusové nádraží, bude náměstíčko. Autobusové zastávky tak budou stát v blízkosti stanice. Správa železnic doufá, že po vzniku trati se lidé přesunou z autobusů do vlaků a autobusové nádraží tak nebude potřeba. Podle vedení Prahy 6 teď projekt splňuje všechny požadavky MČ.

"Chtěli jsme, aby to nebyla zastávka ale stanice. Chtěli jsme, aby bylo zajištěno veřejné prostranství, aby navazoval nějakým vhodným způsobem na tzv. zelenou radiálu, kterou MČ chystá společně s městem vybudovat poté, co bude železnice zahloubena a uvolní se ten stávající koridor," řekla Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

Autobusové nádraží se tak po dohodě s organizací ROPID přesune na Dlouhou Míli, kde má zároveň vzniknou záchytné parkoviště pro 1700 aut. Vedení Prahy na návrhu oceňuje hlavě jeho srozumitelnost.

"Nejvíce jsem vnímal takovou potřebu čitelnosti toho architektonického návrhu. Je třeba si uvědomit, že lidé, kteří budou používat tu stanici, budou často ve stresu, poběží na letadlo, takže určitá čitelnost, jednoznačnost," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Kompletní elektrizovaná obousměrná trať s odbočkou na Letiště Václava Havla, která spojí Prahu s Kladnem a jejíž součástí bude i Nádraží Veleslavín, by měla stát 31 miliard korun a vlaky by po ní mohly jezdit v desetiminutových intervalech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu