• Načítám...
>

Praha 6 připravuje rekonstrukci bitvy na Bílé hoře

  • 27. února 2020,
  • 16:38,
  • PRAHA 6,
  • Jaroslav Šetlík

Už po šestnácté se na Bílé hoře uskuteční rekonstrukce bitvy, která se tu odehrála v roce 1620. Letos na návštěvníky čeká mnohem velkolepější program. Do Prahy dorazí až 2000 zbrojnošů z celé Evropy a chybět nebudou ani další akce, které připomenou 400 let od této události.

Reklama

V půlce září přivítá Praha tisíce vojáků z celé Evropy, kteří se utkají v největší historické akci v metropoli. Tou je rekonstrukce bitvy na Bílé hoře.

 "Pro nás je rekonstrukce bitvy na Bílé hoře tradiční akce, protože bojiště této bitvy se nachází na našem území. My tuto akci dlouhodobě podporujeme a nepochybně budeme pokračovat i nadále," říká Jan Lacina (STAN), místostarosta MČ Praha 6.

Letos na návštěvníky čeká rekonstrukce mnohem velkolepější, bude totiž připomínat 400 let od této události.

"My doufáme, že se nám podaří dostat do Prahy až 2000 zbrojnošů z celé Evropy, kteří sehrají rekonstrukci té bitvy. Vyjímečné to bude také tím, že v pátek 18. září projde Prahou 6 ten dvoutisícový dav zbrojnošů průvodem," říká Jan Lacina (STAN), místostarosta MČ Praha 6.

"Máme přihlášené jednotky z Anglie, Francie, Španělska, Itálie, Německa, Rakouska, Polska i Ruska. Samozřejmě také ze Slovenska či Moravy. Už teď máme přes 1000 přihlášených vojáků ze zahraničí a počítáme s podobnou účastí také z České republiky," říká Martin Cholinský, zakladatel skupiny Rytíři Koruny České.

Rekonstrukce bitvy se uskuteční o víkendu 19. a 20. září. Doprovodný program, který se k této události váže bude ale probíhat až do 8. listopadu.

"To je skutečné datum bitvy na Bílé hoře. V ten by série akci měla skončit polní bohoslužbou, která se uskuteční přímo na místě bitvy. Poté by měl být vztyčen kříž smíření," říká Jan Lacina (STAN), místostarosta MČ Praha 6.

U příležitosti 400 let od bitvy na Bílé hoře plánuje městská část také např. vytvořit interaktivní hru a digitální procházku bojištěm.

"Půjde o to, že skrz aplikaci pro chytré mobilní telefony se projdete po bojišti a budete si moci promluvit s rytířem. Budete se moci podívat také na umělecká díla, která ztvárňují tu bitvu a podívat se, jak bitva probíhala. Vlastně se procházkou přes tu jinak prázdnou louku s mohylou budete moci vžít do té bitvy," říká Jakub Stárek (ODS), místostarosta MČ Praha 6.

Tvorba aplikace vyjde na více než půl milionu korun. Finančně se na ní bude podílet Praha 6 a pražský magistrát.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu