• Načítám...
>

Praha 6 má odběrový kontejner

  • 17. dubna 2020,
  • 15:47,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Testování v odběrovém kontejneru čeká pacienty z Prahy 6, kteří jsou po povinné karanténě. Pacienty tu otestují pod širým nebem a nebudou tak zbytečně v kontaktu s jiným pacienty, kteří přišli za lékařem z jiného důvodu.

Reklama

Praktičtí lékaři budou mít od příští středy povinnost ukončit povinnou karanténu pacientů otestováním protilátek na COVID 19. To má ale svá úskalí. Praha 6 si s tím poradila Šalamounsky a pořídila lékařům odběrový kontejner.

"Ze strany městské části jsme zařídili celé toto místo. Složitým způsobem, protože to musí projít hygienickým schvalováním a podobně. Zajistili jsme tento prostor včetně hygienických ochranných pomůcek," říká radní Prahy 6, Marián Hošek.

V tomto odběrovém kontejneru na Kulaťáku budou vyšetřování ti, kteří končí povinnou karanténu kvůli koronaviru a jsou bez příznaků. Potencionálně pozitivní pacienti se tak nepotkají na chodbách nebo v ordinacích s pacienty, kteří za lékařem přišli z jiných důvodů.

Obezřetnost při odebírání testů, které mají nařízené od ministerstva zdravotnictví má své riziko v ordinacích. Lidé musí procházet čekárnami, musí se složitým způsobem zařizovat ochrana lékařů a těch co odběr dělají. A zároveň jim ministerstvo zdravotnictví jim nedalo dostatečné podmínky k realizaci opatření," dodává Hošek.

"Ve chvíli kdy je sem odešle praktický lékař. Pošle nám sem mailem, případně SMS objednávku, tak ten pacient přichází. My mu odebereme kapku krve a pošleme ho krátce se projít a za 10 minut máme výsledek," říká praktický lékař, Cyril Mucha.

Rádi bychom, aby sem přijeli vlastními vozy. Výsledek pak oznámíme praktikům zpátky a oni pak ukončí tu karanténu, případně doporučí ještě dovyšetřit výtěrem z krku na koronavirus," uzavírá lékařka, Ludmila Bezdíčková.

Tato mobilní ordinace je v provozu vždy v pondělí a v pátek od 8 do 12 hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu