• Načítám...
>

Protihluková zeď u nádraží Veleslavín mění podobu

  • 22. dubna 2020,
  • 20:30,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Protihluková zeď na Evropské nedaleko nádraží Veleslavín mění svojí tvář. Její novou podobu má na svědomí streetartový umělec Michal Škapa. A to co bude na zdi, bude souviset i s nedalekým letištěm.

Reklama

Nápad pro šestku je projektem participativního rozpočtování v Praze 6. A jeden z vítězných projektů bylo přemalování protihlukové stěny nedaleko nádraží Veleslavín.

"Tahle zeď není v majetku městské části, je ve správě TSK, čili my jsme si zařídili výpůjčku. Ta zeď je ve velice špatném stavu a TSK plánuje v období tří až pěti let její kompletní rekonstrukci. Do té doby my jí máme vypůjčenou a i ten nátěr by měl zhruba tu dobu vydržet," říká místostarosta Prahy 6, Jiří Lála.

Dalším problémem bylo, že autorská práva ke zdi mají architekti, kteří navrhovali i nedaleké bytové sídliště a získat jejich souhlas nebylo jednoduché.

"Oslovili jsme Radka Wohlmutha, což je kunsthistorik, který se specializuje na streetart. A poprosili jsme ho, aby nám vytipoval umělce a ty jsme oslovili, aby zpracovali návrhy. Pak jsme udělali komisi, kde byli zástupci opozice, radnice, lidi z IPRu, včetně architektů, kteří tu zeď a areál co je za ní projektovali. Celkově asi deset lidí. Vybírali jsme ze čtyř návrhů a nakonec vyhrál Michal Škapa s tímto návrhem, který právě realizuje," popisuje předseda kulturní komise Prahy 6, Petr Prokop.

"Jedná se o takový výřez z mého díla, jsou to takový hodně zvětšený písmena. Na celé té zdi je text, který je tam určitým způsobem zašifrovaný. Ten text je vlastně o lítání, o cestování. Brali  jsme to i tak, že tohle je ta brána z Prahy a do Prahy. Cesta na letiště. Ty zvětšený písmena jsou ještě doplněný takovou drobnokresbou, kterou vidíte za mnou. dodává streetartový umělec Michal Škapa.

Zeď by tak měla jinak působit na ty, kteří jen projíždějí kolem a jinak jsi jí užijí ti, co jí vidí z blízka a můžou zkoumat každý detail.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu