• Načítám...
>

Praha uctila památku emigrantů odvlečených do gulagů

  • 11. května 2020,
  • 13:25,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Praha si při pietním aktu připomněla oběti NKVD odvlečených do sovětských gulagů. Jednalo se o emigranty z Ruska, kteří u nás mezi válkami našli druhý domov. Uctít památku přišel jak primátor hlavního města, tak i místostarosta městské části Praha 6.

Reklama

Domy číslo 27 a 29 v Rooseveltově ulici v pražské Bubenči byly před 75 lety svědky odvlečení svých obyvatel. Sovětská tajná služba NKVD je odvlekla do gulagů nápravně-pracovních táborů. Připomenout si památku obyvatel domů přijel například primátor nebo místostarosta městské části.

"Jednalo se o Čechoslováky ruského, běloruského nebo ukrajinského původu. Nebyli zavlečeni jen do gulagů, ale někteří z nich byli zavražděni přímo v Praze. A o tom se dozvěděli jejich příbuzní až po několika desetiletích. Jednalo se o lidi, kterým poskytlo mladé Československo azyl a oni uprchli k nám před stalinistickým terorem. Bohužel jsme je ale nedovedli ochránit po konci války," říká primátor, Zdeněk Hřib. 

"Už 11. 5. tři dny po válce začali ruské speciální jednotky Směrš odsud unášet do ruských pracovních táborů, gulagů československé občany. To je závažný důkaz toho, že se tady Rudá armáda nechovala jako na osvobozeném, ale dobitém území. A to je natolik závažná věc, že si myslím, že je hrozně dobře, že se Vladimíru Bystrovovi podařilo tenkrát tu organizaci Oni byli první založit, ty pamětní desky zde umístit a tuto připomínku si v historické paměti udržet. Protože bez ní by jsme snadno mohli propadat tomu ruskému narativu, že nás osvobodila jen Rudá armáda a že šlo o osvobození," dodává místostarosta Prahy 6, Jan Lacina.

Po položení věnců a kytic se celá delegace přesunula do Chrámu svatého Mikuláše neboli místní modlitebny, která sídlí ve sklepení jednoho z domu. A tady byl celý vzpomínkový akt ukončen zapálením několika svíček k uctění památky obětí tohoto násilného odvlečení. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu