• Načítám...
>

Marie Terezie bude mít v Praze 6 sochu

  • 18. května 2020,
  • 19:26,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Už v září bude mít habsburská císařovna Marie Terezie novou sochu v Praze 6. Sochař Jan Kovářík, teď dokončil v ateliéru model sochy, ten je přes pět metrů vysoký a váží půl tuny.

Reklama

Marie Terezie arcivévodkyně rakouská a královna česká bude mít svojí první sochu na našem území. Bude to v Praze 6. Sochař Jan Kovářík teď dokončil finální model pro vznikající sochu.

"Z toho modelu budeme snímat formu, zhruba čtyřiceti dílnou. Připravíme jádro, vlastně tady vznikne jedna velká skládačka. S ní pak odjedeme na místo, Prašný most. A tam všechno postupně začneme skládat dohromady a dělat samotný výdusek. Ta socha samotná je geopolymerní směsi. Tu by jsme mohli přirovnat, říká se tomu umělí kámen, ale v podstatě to bude působit jako litý beton," říká autor sochy Jan Kovářík.

Cesta k této soše nebyla vůbec jednoduchá a trvala mnoho let.

"Ono už to běží několik volebních období. Bylo to od roku 2014, kdy vlastně byla zahájena ta myšlenka. A následně to běželo architektonickou soutěží. Ten záměr je hodně spojen i s tím místem, protože nad Prašným mostem, nad nově vybudovanou křižovatkou v rámci budování tunelového komplexu Blanka, tak vznikl nový prostor, ten hlavní město přejmenovalo na Park Marie Terezie," popisuje místostarosta, Jakub Stárek.

A právě tam bude socha umístěna. Vedení radnice se už teď těší na reakci veřejnosti na tuto novou sochu v Praze 6.  

"Když jdete do veřejného prostoru se sochou Habsburkyně a máte tady ten obrozenecký mýtus o tři sta letech úpění pod Habsburky, tak je to samo o sobě těžká věc. A když jdete s tvarem, který je takhle moderní a vlastně odvážný, tak to je druhé riziko s kterým do toho veřejného prostoru jdeme. Ostatní se uvidí, my tu odvahu prostě máme a já už se těším na ten podzim, až veřejnost začne vykřikovat všechno co si o tom myslí, " dodává místostarosta, Jan Lacina.

Slavnostní odhalením sochy Marie Terezie by mělo proběhnout v půlce září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu