• Načítám...
>

Gymnázium Jana Keplera zdobí nová pamětní deska

  • 30. června 2020,
  • 22:57,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Gymnázium Jana Keplera v Praze 6 zdobí nová pamětní deska. Ta patří generálmajorovi letectva Josefu Dudovi. Desku slavnostně odhalilo vedení Prahy 6 společně s velvyslanci a dalšími hosty.

Reklama

Gymnázium Jana Keplera zdobí nová pamětní deska věnovaná generálmajorovi letectva Josefu Dudovi. Právě on navštěvoval zdejší, tehdy ještě obecnou školu.

"Česká republika má určitý dluh vůči hrdinům, jakým byl generálmajor Duda. Vůči hrdinům, kteří se zasloužili o to, abychom mohli žít ve svobodě. To jsou lidé, kteří byli ochotní přinést v té nejtěžší době tu největší oběť," říká starosta MČ Praha 6, Ondřej Kolář.

"My cítíme potřebu tu historii zpátky vracet, jako řeky do koryta. Tohle je jeden z dalších kroků. Tady se bavíme o druhé světové válce, o západní frontě, o Francii, o Anglii, o lidech, kteří se vrátili a dostali tady od komunistického režimu přes držku. Až po roce 1990 konečně nastal čas ty dluhy jim splácet," popisuje místostarosta MČ Praha 6, Jan Lacina.

"To je velice důležitá věc nejen pro školu a nejen pro nás, daleko důležitější věc je to pro ty žáky. Oni si po těch desetiletích neuvědomují některé věci a je na místě jim je připomenout, a to zvlášť v současné době," komentuje senátor a bývalý ředitel gymnázia Jana Keplera, Jiří Růžička.

U odhalení byl i synovec Josefa Dudy.

"Naplnil svůj slib věrnosti republice, nejen jako voják, ale jako občan. Jako člověk, který vyrůstal ve svobodné, demokratické, křesťanské rodině, silně ovlivněné sokolským hnutím," dodává historik a synovec Josefa Dudy, Zbyněk Miloš Duda.

Generálmajor Josef Duda pobýval v Praze 6 od svého narození v roce 1905 až do svého vojenského exilu v roce 1939. Pak také po svém návratu z Velké Británie do vlasti v letech 1945 až 1946. Než byl profesně přemístěn do Prostějova. Spolu s dalšími důstojníky a spolubojovníky byl po komunistickém puči nejprve zlikvidován vojensky, posléze i občansky a až do své smrti se nedočkal rehabilitace.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu