• Načítám...
>

V galerii Skleňák uvidíte ukrajinské kroje

  • 7. srpna 2020,
  • 8:12,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Praha 6 pořádá výstavu s názvem Ke Kořenům: Ukrajina krojů a tradic. Na této výstavě si můžete prohlédnout kroje, které se na Ukrajině nosili na konci devatenáctého a začátku dvacátého století. Na fotkách kromě krojů uvidíte například i známé ukrajinské zpěvačky nebo herečky.

Reklama

V Galerii Skleňák, v tak zvaném Skleněném paláci v Praze 6 teď můžete vidět výstavu s názvem Ke kořenům: Ukrajina krojů a tradic. Každý návštěvník se zde o této východoevropské zemi může hodně dozvědět.

"Uvidí naše tradice a kořeny. Pro nás Ukrajince není národní kroj jen oblečení. Představuje naše tradice. Jsou to vzkazy našich předků," konstatoval Yevhen Perebyinis velvyslanec Ukrajiny v České republice.

Na slavnostní vernisáži zazněly i tradiční ukrajinské písně.

Kroje můžete vidět na dvaceti velkoformátových fotografiích, ale i ve výloze galerie.

"Jedná se o kroje z různých regionů Ukrajiny, jak ze západní tak i centrální či východní. Jsou převážně z konce devatenáctého a začátku dvacátého století. Zajímavé na tomto projektu je to, že do krojů jsou oblečeny známé ukrajinské osobnosti. Třeba televizní moderátorky nebo zpěvačky," popsal Yevhen Perebyinis velvyslanec Ukrajiny v České republice.

Za městkou část, Prahu 6 zahajovala výstavu radní Eva Smutná, ta našla k uspořádání této výstavy důvodů hned několik.

"Jednak je to nadstandardní spolupráce s Ukrajinou, s ukrajinskou ambasádou. Tohoto evropského státu si velmi vážíme. Spolupráci s ním v dnešní politické situaci považujeme za velmi významnou. Druhá věc je samotné téma výstavy, a to je návrat ke kořenům. Po době koronavirové jsme si myslím všichni uvědomili jaké jsou hodnoty předků, kteří budovali národy a charaktery států," konstatovala Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

Výstavu Ke kořenům: Ukrajina krojů a tradic můžete ve Skleněném paláci na náměstí Svobody vidět až do 24. srpna

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu