• Načítám...
>

Praha 6 vrací chodníkům kamennou dlažbu

  • 19. srpna 2020,
  • 15:25,
  • PRAHA 6,
  • Jan Varga

Městská část Praha 6 se snaží navrátit kamennou mozaikovou dlažbu do historické části Bubenče a Dejvic. Tento typ povrchu sem podle vedení radnice patří, a tak městská část jedná s investory oprav, aby po skončení prací už nevolili asfalt.

Reklama

V historických částech Bubenče a Dejvic v Praze 6 vždy zdobila chodníky kamenná mozaiková dlažba. Tu se snaží do ulic Prahy 6 vedení radnice vrátit. Kromě toho, že sem tento typ dlažby patří, má v betonových částech měst také své nesporné výhody.

"Kromě toho, že to vypadá lépe, tak je další výhodou její rozebíratelnost a lepší vsakování vody při dešti. I když ten rozdíl zase není takový, jak se může zdát. Ale kamennou dlažbu oceníte zejména v době, kdy jsou horka a asfalt vyvolává oprávněný pocit, že shromažďuje teplo, které pak z něho dlouho sálá," konstatoval Jiří Lála, místostarosta MČ Praha 6.

Odbor dopravy a životního prostředí se proto snaží koordinovat práce správců inženýrských sítí, aby pokud možno časově sjednotili opravy a rekonstrukce, a po ukončení hlavních prací se v památkové rezervaci vraceli k původním povrchům, namísto levnějšího asfaltu. Letos se například už takto uskutečnila ve spolupráci s Pražskou plynárenskou a Technickou správou komunikací oprava Bubenečské ulice.

"V poslední době jsme takto provedli rekonstrukci chodníků v Bubenečské ulici. Nyní se připravuje v ulici Jilemnického, kde by po dokončení sítí měly přijít na řadu rekonstrukce chodníků právě do zámkové dlažby. Postupně se nyní pracuje v ulici Na Hutích. Kompletní renovace čekají také ulice Jaselská, Šárecká, kde na tom také participujeme zmíněnou koordinací," doplnil  Jiří Lála, místostarosta MČ Praha 6.

Nejtěžší v rámci koordinace projektů bývá získání souhlasného stanoviska památkářů, kteří musí schválit návrh vzorů, do kterých se chodníky skládají a stávají se tak paradoxně největší brzdou toho, aby se chodníky nevracely do asfaltové podoby.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu