• Načítám...
>

Praha 6 udělila čestná občanství i ceny městské části

  • 4. září 2020,
  • 21:01,
  • PRAHA 6,
  • Lenka Castillo

Praha 6 udělovala čestná občanství a ceny městské části. Slavnostní akt se konal ve Ville Pellé. Kdo se z ocenění radoval? Podívejte se na první reportáž.

Reklama

Celkem pěti významným osobnostem spjatých se šestou městskou částí se v Pélleově vile dostalo slavnostního uznání. Starosta šestky zde udělil  čestná občanství, a také Ceny městské části Prahy 6.  Jedním z těch, jehož osobnosti a života si Praha 6 váží,  je sochař a malíř Stanislav Kolíbal. Při letošním ceremoniálu jako první obdržel čestné občanství.

"Samozřejmě, že mě to potěšilo, protože většina mých věcí vznikla právě v Praze 6. Mohl jsem využít zdejšího ateliéru k veliké tvorbě , která tu zůstává, protože já jsem ten ateliér koupil a proměnil v nadaci. Takže i po mé smrti bude možno se tam jít podívat," konstatoval Stanislav Kolíbal, oceněný.

V těchto dnech se koná ve Veletržním paláci umělcova výstava, na níž je k vidění takřka vše z jeho života. Čestné občanství dále obdrželi in memorian vědec Oskar Fischer a architekt Richard Ferdinand Podzemný, který je autorem Skleněného paláce v Bubenči. Fischer patřil mezi spoluobjevitele Alzheimerovy choroby. Dalším oceněným byl kronikář Pavel Krchov, spoluautor odborných publikací o dějinách Břevnova. Z rukou starosty obdržel Cenu městské části Praha 6.

"Tímto tématem se zabývám dlouhá léta, a tak mě ocenění samozřejmě potěšilo. Jsem rád, že Praha 6 bere kategorii místopisu jako důležitý obor, důležité odvětví," řekl Pavel Krchov, oceněný.

 Stejného ocenění se dostalo také vědeckému týmu ČVUT za přínos během pandemie COVID-19. Převzal jej rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

"Praha 6 ocenila práci velkého týmu vědců, odborníků, studentů i spolupracujících institucí. Ti všichni se snažili pomoci během covidu v nejrůznějších oblastech. Snažíme se být tam, kde je potřeba, a jsme," uvedl Vojtěch Petráček, rektor ČVUT.

"Jsem opravdu rád, že můžeme těmito oslavami, předáváním těchto cen, ukázat světu, že takto skvělé lidi tady máme," doplnil Ondřej Hřib, starosta MČ Praha 6.

Udílení čestných občanství a Cen městské části Praha 6 se koná každoročně. Letos se uskutečnilo u příležitosti oslav 100. výročí založení této městské části.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu