• Načítám...
>

Výstava v Praze 6 mapuje sto let českých olympioniků

  • 25. září 2020,
  • 9:04,
  • PRAHA 6,
  • Jan Varga

Písecká brána hostí výstavu věnující se sportu. Konkrétně se mohou návštěvníci seznámit se zajímavými skutečnostmi ze světa olympijských her. Výstava mapuje letní olympijské hry od roku 1920, kdy se jich účastnili i sportovci z nové Československé republiky.

Reklama

Výstavu Olympijské století, věnující se sportu a olympijským hrám, zahájili v Písecké bráně v Praze 6. Expozice mapuje letní olympijské hry od roku 1920, kdy se jich poprvé účastnili i českoslovenští sportovci reprezentující novou republiku. Kromě zajímavostí o sportovcích, které se zde mohou návštěvníci dozvědět, si příchozí mohou také prohlédnout olympijské plakáty jednotlivých ročníků.

"Výstava se jmenuje Olympijské století, protože mapuje sto let českého sportu, tedy od  roku1920 do letošního roku. Děje se tak především prostřednictvím plakátů na letní olympijské hry. Návštěvníci si zde připomenou historii všech olympijských her za těch sto let. Uvidí plakáty, které jsou zajímavým dokladem jak své doby, tak designu jednotlivých států, které organizovaly olympijské hry," popsal Michal Burian, spoluorganizátor výstavy.

Společně s plakáty jsou na vystavených panelech k vidění i informace a fotografie zaměřené na české sportovce, kteří na vybraných ročnících excelovali. Patří k nim například Emil Zátopek, který si odnesl trojnásobné zlato z olympiády v Helsinkách roku 1952 nebo Věra Čáslavská, která bodovala v Mexiku v roce 1968. Výstava se koná pod záštitou městské části.

"Jsme partneři, kteří spolupracují dlouho. Už v loňském roce byla v Písecké bráně výstava, která se věnovala sportovcům v odboji nebo v boji za Československo, ať už ve válce nebo v poválečných odbojích. Má to tradici, protože máme sport rádi. Myslím, že to má všechny parametry, kterými jsou definována média veřejné služby. To znamená, že ty výstavy vzdělávají, informují i baví. Mě osobně ještě navíc dojímají," doplnil Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6.  

Vernisáže se zúčastnili bývalí i současní olympionici, například Eva Samková. Olympijské století 1920 – 2020 připravil Český olympijský výbor společně s Vojenským historickým ústavem Praha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu