• Načítám...
>

Slavné vily Hanspaulky prezentuje nová kniha

  • 1. října 2020,
  • 8:06,
  • PRAHA 6,
  • David Wilczek

V Galerii Skleňák byl pro zájemce připraven křest knihy Slavné vily Prahy 6 - Hanspaulka. Tato publikace přibližuje legendární obytnou čtvrť, která vznikala ve 30. letech minulého století a kde lze najít mnoho zajímavých architektonických staveb.

Reklama

Radnice šesté městské části uspořádala v Galerii Skleňák pro příznivce architektury dernisáž výstavy s názvem Slavné vily Prahy 6 - Hanspaulka. Zájemci tak měli poslední možnost si na jednotlivých panelech prohlédnou expozici, která přibližovala historii, architekturu a v neposlední řadě i osudy obyvatel jednotlivých vil, ať už z doby minulé, nebo současné.

"Hanspaulka je prostě takové městečko ve městě tady na Praze 6. Je typická nejen svoji krásnou architekturou, ale i lidmi, kteří tam žili, architekty, kteří tyto stavby stavěli, ale i řadou významných osobností, kteří na tomto území žijí. Hanspaulka je perla Prahy 6," uvedla Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

Součástí dernisáže byl i křest knihy, která nese stejný název jako samotná výstava. Této události se zúčastnili i samotní autoři publikace.

"Zajímavá je tím, jak je uspořádána, a tím co všechno obsahuje. Je tam celá řada nových poznatků, které se doposud ještě ani nepublikovaly, neodhalily. Týkají se urbanistického začlenění celé této oblasti včetně domů, které tam postupem doby od roku 1906 až do současnosti vznikaly," popsal Petr Ulrich, autor knihy.

Hanspaulka byla čtvrtí, která lákala k výstavbě domů zejména střední třídu, nikoliv movitou, jak tomu bylo například v Bubenči. Na výstavbě vil se přesto podílelo mnoho významných architektů. 

"Jména jako Oldřich Starý, Josef Gočár a tak dále. To jsou jména která patří ke zlatému fondu české architektury.

Kniha je samozřejmě doplněna fotografiemi a technickými nákresy. Publikaci je možné zakoupit u většiny knihkupců.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu