• Načítám...
>

Poutníci vyrazili za kaplemi na cestu do Hájku

  • 4. října 2020,
  • 13:29,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Příjemný sobotní den s nádherným počasím čekal na poutníky, kteří se vypravili na cestu do Hájku. Pěšky nebo na kole absolvovali trasu dlouhou 16 kilometrů. Cestou si mohli prohlédnout nejrůznější kaple, které pochází z dob českého baroka. Trasa začínala na pražském Vypichu a končila v klášteře v Hájku. Tady byla zakončena tradiční mší. Na některých kaplích už je patrný zub času, a proto se je Praha i Středočeský kraj snaží formou nejrůznějších sbírek opravit. Pojďte se teď společně s námi vypravit na akci s názvem Poutní cesta do Hájku za barokními kapličkami.

Reklama

Nádherný sobotní den jste si mohli užít několika způsoby. Jedním z nich byla i zajímavá poutní cesta z pražského Vypichu až do Středočeského Hájku. Cestou si poutníci mohli pěšky nebo na kole prohlédnout nádherné barokní kaple. Letos je to právě 300 let, kdy se tato tradiční poutní akce konala.

"Kaple jsou všechny stejné a vznikly v letech 1720 až 1735. Každá z nich byla jinak vymalovaná. Do dnešního dne se ale malby nezachovaly. Zanikly už v devatenáctém století," popsala Kateřina Pořízková, předsedkyně spolku Poutní cesta Hájek.

Akci si nenechali ujít ani zástupci příslušné městské části. Kolo konkrétně osedlal místostarosta Jan Lacina. Vyjel na poznávací cestu s mapou v ruce. Dobrodružná akce místy připomínala geocaching. Místo kešek se zde ale hledaly kaple. Ne všechny jsou v dobrém stavu, a tak se postupně renovují.

"Praha 6 začala kaple na svém území opravovat už v roce dva tisíce. Je jich pět a trvalo to dva roky. Byl to takový impuls k tomu, aby tento projekt ožil. A tak se nyní postupně táhne v čase. Je takový hezký projekt, který si pomaloučku hýčkáme," konstatoval Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6.

Kaple mohou být opravovány i díky donátorským příspěvkům, o které čtvrtým rokem Městská část Praha 6 žádá. 

"Máme několik donátorských firem. Příspěvky ale jdou  i z řad občanů. Kaple číslo jedna už má udělány nové kameny. V letošním roce se nám bohužel nepodařilo sehnat umělce, kteří by uměli tuto kapli doopravit," doplnila Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

 Ale co nevyšlo letos, může vyjít příští rok. Držme tedy palce, ať se opravy podaří zrealizovat co nejdříve, a třeba se někdy dočkáme i výzdoby výklenků, které jsou zatím prázdné. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu