• Načítám...
>

Praha 6 odhalila pomník Marie Terezie

  • 20. října 2020,
  • 14:00,
  • PRAHA 6,
  • David Wilczek

Park Marie Terezie na pražských Hradčanech má novou dominantu. Jedná se o pomník Marie Terezie. Ten slavnostně veřejnosti představili zástupci Prahy 6 i za účasti samotných tvůrců sochy. Městská část také na svém webu spustila digitální vizualizaci pomníku. Jde o první část nového projektu na podporu virtuálního turismu v této městské části.

Reklama

Park u Prašného mostu v Praze 6 zdobí první tuzemská socha habsburské panovnice Marie Terezie. Veřejnosti byla slavnostně odhalena po sedmi letech plánování a příprav. Zástupci městské části usilovali o umístění pomníku této panovnice hned z několika důvodů. 

"Zaprvé jsme na dohled od Pražského hradu, za námi jsou Mariánské hradby. Pražský hrad byl mohutně přebudován v tom období Marie Terezie, ale tady Tereziánský sál v Břevnovském klášteře, to je taková jedna sada důvodů a tou druhou sadou je to, že Praha 6 je celkem iniciativní v tom umění do veřejného oboru, je to taková naše specialita," řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6. 

"Myslím si, že je socha povedená a hodí se sem. Je dobře, že si připomeneme jedinou korunovanou českou královnu," řekl Ondřej Kolář, starosta MČ Praha 6. 

Socha, která měří 5,5 metru a váží 7 tun, byla vyrobena z polymerní směsi a je navíc opatřena ochranným povrchovým nátěrem před graffiti. Autoři díla sochař Jan Kovařík a architekt Jan Proksa zvolili bílou siluetu vladařky bez tváře záměrně. Cílem bylo vyvolat v lidech určitou zvědavost. 

"Toto dílo má spíše ten edukativní charakter, protože nutí lidi začít uvažovat a ptát se. Tím začnou uvažovat kdo to byl a jak vypadala," řekl Jan Kovařík, sochař, tvůrce pomníku. 

Městská část také na svém webu spustila digitální vizualizaci pomníku. Jde o první část nového projektu na podporu virtuálního turismu v této městské části.

"V Praze to není úplně běžné, ale v rámci podpory vzdělávání a virtuálního turismu jsme udělali 3D dvojče Marie Terezie a informace o Marii Terezii, která nám prozradí věci o zásadních reformách a o tom, kdo byla," řekl Jakub Stárek, místostarosta MČ Praha 6. 

Marie Terezie byla jedinou ženou, která usedla na český trůn. Během let 1740 až 1780, kdy byla arcivévodkyní rakouskou zavedla několik významných reforem. Asi ta nejznámější je školská, která se týkala povinné školní docházky a nového školského systému. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu