• Načítám...
>

Odhalení kříže připomnělo výročí bitvy na Bílé hoře

  • 8. listopadu 2020,
  • 19:29,
  • PRAHA 6,
  • Jaroslav Šetlík

Slavnostním odhalením Kříže smíření zakončila Praha 6 sérii akcí, která se vázala ke 400. výročí bitvy na Bílé Hoře. Kříž byl umístěn v Aleji Českých exulantů. Tedy nedaleko mohyly připomínající tuto událost.

Reklama

8. listopadu, tedy na den přesně 400 let od bitvy na Bílé Hoře, byl v Praze 6 slavnostně odhalen Kříž smíření. Ten nechala radnice městské části vybudovat v Aleji Českých exulantů.

"Téměř přesně před rokem se k nám dostavili zástupci tří institucí - České biskupské konference, Ekumenické rady církví v České republice a Federace židovských obcí. Požádali nás, zda bychom jim nepomohli někde v okolí bělohorské mohyly postavit Kříž smíření, což je dar benediktínského mnicha z Bavorska. My jsme říkali, že je to dobrý nápad, že míříme k nějakému symbolickému připomenutí 400 let od bitvy na Bílé Hoře," řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6.

Na umístění kříže se mimo Prahy 6 a dalších zmiňovaných organizací podílel také Česko - německý fond budoucnosti.

"Existuje celá řada důvodů, proč je Česko - německý fond budoucnosti u toho. Jednak je to výsledkem Česko - německé spolupráce. Autorem kříže je benediktínský bavorský mnich pan Fišer. Ten kříž symbolizuje smíření, což je něco, co je důležité pro fond budoucnosti. Našim posláním od počátku je pracovat na smíření mezi Čechy a Němci, ale nikoliv jen na smíření zaměřeném do minula, ale právě i na té spolupráci směřované do budoucna," řekl Tomáš Jelínek, ředitel Česko - německého fondu budoucnosti. 

Slavnostní odhalení kříže bylo poslední ze série akcí, kterými šestá Městská část připomínala 400. výročí bitvy na Bílé Hoře.

"My jsme rádi, že jsme stihli přes všechna ta omezení, která postupně přicházela, dosáhnout té rekonstrukce bitvě na Bílé Hoře, která byla historicky v nejvyšším provedení a zároveň jí předcházel ten historický průvod v pátek od Písecké brány do parku Maxe van der Stoela," řekl Jan Lacina. 

Radnice také mj. stihla umístit cedule vysvětlující názvy ulic, které souvisí s událostmi a lidmi kolem bitvy na Bílé Hoře.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu