• Načítám...
>

Bitvu na Bílé hoře připomíná výstava v Galerii Skleňák

  • 19. listopadu 2020,
  • 15:29,
  • PRAHA 6,
  • David Wilczek

Ke kulatému výročí bitvy na Bílého hoře, od které letos uplynulo čtyři sta let, připravila městská část ve spolupráci se spolkem Bílá hora 1620 a Rytíři Koruny České, poutavou výstavu v Galerii Skleňák. Tu mohou zájemci obdivovat ve výlohách do konce listopadu.

Reklama

Praha 6 si pravidelně připomíná bitvu na Bílé hoře, která se udála 8. listopadu 1620. I letos si tak připomněla kulaté výročí této události. Lidé tak mohli po 400 letech vidět rekonstrukci bitvy, jejíž výsledek zpečetil osud českého stavovského povstání a na další stovky let ovlivnil osud českých a moravských zemí.

"Už šestnáctým rokem hostila Praha 6 na svém území rekonstrukci bitvy na Bílé Hoře. I letos, přes veškerá opatření, se jí zúčastnilo několik tisíc lidí, což jsme byli velice rádi," konstatovala Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

Tentokrát se městská část ve spolupráci se spolkem Bílá hora 1620 a Rytíři Koruny České rozhodla, přiblížit tuto významnou událost prostřednictvím výstavy v Galerii Skleňák.

"Ty oslavy jsou velice rozsáhlé, jsou celorepublikové, a proto jsem přemýšlela, jakým způsobem bychom udělali výstavu pro náš Skleňák. Zvolili jsme formu současnou, abychom lidem přiblížili rekonstrukci bitvy. Proto jsou zde nádherné fotografie pořízené v průběhu let jejího konání," popsala Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

Za výlohami galerie mohou zájemci spatřit například repliky praporů jak českého vojska, tak císařské armády, nechybí součást brnění, mušketa nebo lehký polní kanon ráže 35 mm.

"Jsou to repliky zbraní, ale jsou plně funkční. My s nimi šermujeme a používáme je ke střelbě," vysvětlil Martin Cholinský, zakladatel skupiny Rytíři Koruny České.

Výjimečným exponátem je dioráma, která znázorňuje nástup stavovského útoku vedeného mladým knížetem Kristiánem z Anhaltu.

"Je to ideální představa útoku mladého Kristiána z Anhaltu, který vedl lehčí jízdu na levém křídle stavovského vojska jako výpad proti císařskému vojsku," popsal  Martin Cholinský, zakladatel skupiny Rytíři Koruny České.

Výstava bude pro veřejnost k vidění do konce listopadu tohoto roku. Poté plánuje místní radnice nabídnout expozici vzdělávacím institucím či školám.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu