• Načítám...
>

Praha 6 rozsvítila srdce pro Václava Havla

  • 20. prosince 2020,
  • 21:43,
  • PRAHA 6,
  • Jaroslav Šetlík

Srdce pro Václava Havla zdobilo Šabachův park v Dejvících. Obrazec ve tvaru srdce stvořený ze svíček sem byl instalován v pátek 18. prosince, tedy v den výročí Havlova úmrtí. Lidé zde mohli pokládat svíčky jako vzpomínku na čestného občana Prahy 6, dramatika i prvního polistopadového prezidenta.

Reklama

Praha 6 si připomněla prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. V den výročí jeho úmrtí tak tradičně vzniklo v Šabachově parku srdce ze svíček.

"Proč je to tady, v Šabachově parku, to je velmi jednoduchý důvod, protože ten den, co zemřel Václav Havel, to bylo 18. prosince roku 2011, tak obyvatelé Dejvic tady spontánně vytvořili toto srdce a od té doby to tady má tradici. Dnes tu tradici chytil do rukou úřad MČ a my to základně připravujeme," řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6. 

Během dne přišlo na toto místo zapálit svíčku a vzdát hold několik desítek lidí všech věkových kategorií. Mnoho z nich Václava Havla pamatuje nejen jako prezidenta, ale také jako souseda, který dlouhá léta v Praze 6 žil.

"Za mlada, s první ženou Olgou Havlovou bydlel Václav Havel v ulici U dejvického rybníčku a během prezidentského mandátu se přestěhoval z Rašínova nábřeží sem k nám do Střešovic a bydlel v ulici Dělostřelecká a tam žil se svou druhou ženou Dagmar Havlovou, i po dokončení svého čtvrtého prezidentského mandátu. Byl skutečně náš soused a lidi ho tady potkávali, jak venčí psa a měli k němu možná ještě trošku bližší vztah, než ostatní obyvatelé České republiky," řekl Jan Lacina.

anketa 

Obrovské srdce ze svíček bylo doplněno také cedulkou s jedním z Havlových citátů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu