• Načítám...
>

Ve Skleňáku uvidíte příběhy bulharských Čechů

  • 14. ledna 2021,
  • 20:34,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Galerie Skleňák představuje výstavu, která se věnuje takzvaným bulharským Čechům. České učitele, inženýry, historiky nebo umělce, kteří na konci 19. nebo na počátku 20. století v Bulharsku žili. Svojí aktivitou se zasloužili o rozvoj Bulharska, a také budování vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi.

Reklama

V přízemí Skleněného paláce na náměstí Svobody v Praze 6 jek vidění nová výstava, která vznikla ve spolupráci s bulharským velvyslanectvím.

"Po celou dobu koronavirovou máme zájem na tom, našim obyvatelům a všem kolemjdoucím, zpříjemňovat tento čas nějakými kulturními akcemi. Skleňák je k tomu výhodný. Už delší dobu se snažíme v rámci dobrých diplomatických vztahů se státy, které jsou na naší městské části nebo i v rámci hlavního města, udržovat dobré diplomatické vztahy. A musím říci, že z Bulharskem je máme velmi dobré," uvedla Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

Výstava se věnuje takzvaným bulharským Čechům.

"Výstava je, jak vidíte, velmi zajímavá. Je úplně překrásná. Týká se Čechů, kteří do Bulharska odešli, kteří tam žili, a kteří dělali dobré jméno naší vlasti," konstatovala  Eva Smutná, radní MČ Praha 6.

"Bulharští Češi jsou Češi, kteří přijeli buď před osvobozením nebo po osvobození Bulharska z turecké nadvlády, a dali velký impuls v nejrůznějších odvětvích života bulharské společnosti," popsal Jordan Parvanov, velvyslanec Bulharska v ČR.

V Bulharsku působili na konci 19. a na počátku 20. století aktivní a podnikaví Češi. Učitelé, inženýři, historici, malíři, nebo hudebníci. Mnohým z nich byly uděleny i vysoké řády a medaile.

"Naše poděkování míří k Ondřejovi Kolářovi, starostovi Prahy 6 a paní Evě Smutné, radní Městské části Prahy 6, za jejich důvěru a skvělou spolupráci. Divákům doporučuji se před vitrínami Skleňáku zastavit a načerpat inspirující příběhy," zdůraznila Galina Todorova, ředitelka bulharského kulturního institutu.

Příběhy bulharských Čechů zachycuje i kniha, která získala také několik ocenění.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu