• Načítám...
>

Josef Masopust by oslavil 90. narozeniny

  • 9. února 2021,
  • 14:16,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

9. února by se Josef Masopust dožil 90 let. Tuto legendu si přišla připomenout k jeho bronzové soše, která stojí u stadionu pražské Dukly, řada známých osobností, ale i jeho blízcí. Mezi těmi, kteří přinesli kytici nebo věnec, byli bývalí hráči, funkcionáři, a také představitelé Prahy 6.

Reklama

Devadesáté narozeniny by 9. února oslavil jeden z nejlepších fotbalistů českých dějin, Josef Masopust. K jeho soše mu přišli vzdát hold funkcionáři, bývalí hráči i fanoušci pražské Dukly a nechyběli ani zástupci Prahy 6.

"Byl to nejen hráč mimořádné hráčské techniky a inteligence, ale byl rovněž morálně na výši. Byla to prostě vůdčí osobnost mimořádné generace, která se tady sešla. Musím říci, že to byli hráči, kteří vyšli z velmi skromných poměrů. A tak si vážili všeho, co jim fotbal nabídnul. Oni byli rádi už za to, že vlastně své hobby mají jako své zaměstnání. A je také pravda, že mu byli ochotni hodně obětovat, a proto se z nich stalo evropské a světové mužstvo," zavzpomínal Bohumil Paukner, předseda představenstva Dukla Praha.

Dukla Praha byla za působení Josefa Masopusta jedním z předních evropských klubů a za jeho působení se dařilo i české reprezentaci.

"Těch fotbalistů, kteří dali gól ve finále mistrovství světa, v českých dějinách skutečně moc nemáme. Byli jen dva. Byl to v roce 1934 Antonín Puč. To jsme prohráli ve finále s Itálií v Itálii. A pak to byl v roce 1962 Josef Masopust, a to jsme prohráli v Chile s Brazílií 3:1. To je jeden takový nezpochybnitelný moment. A druhý nezpochybnitelný moment je  jeho Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa," upozornil Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6. 

Po aktivní kariéře se Josef Masopust věnoval i trenérské práci. Jeden z jeho svěřenců byl i olympijský vítěz a mistr Evropy z roku 1976 František Štambachr.

"On mě vlastně udělal pro velký fotbal. Vybral si mě na výběru v Táboře do Béčka Dukly. Po roce, kdy nabíral Áčko, tak mě nabídl, jestli nechci zůstat a pro mě to byla prostě životní výhra," zdůraznil František Štambachr, bývalý fotbalista.

Bronzový pomník, který připomíná Josefa Masopusta, stojí na pražské Julisce už od května 2012. Odhalen byl ještě za života této fotbalové legendy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu