• Načítám...
>

Senioři z Prahy 6 získali darem knížky

  • 16. února 2021,
  • 15:04,
  • PRAHA 6,
  • David Wilczek

Praha 6 ve spolupráci s Národní technickou knihovnou se rozhodla připojit k Mezinárodnímu dni darování knih. Publikace jsou určené seniorům, kteří se v této době musí obejít bez společnosti své rodiny a blízkých. Četba oblíbené literatury jim tak zpříjemní dlouho chvíli a samotu.

Reklama

Nejprve roztřídit a následně vložit do předem připravených krabic, které poté poputují potřebným. Tak vypadala činnost pracovníků Národní technické knihovny, kteří se tento rok poprvé zapojili do Mezinárodního dne darování knih. Jen během pár dní se podařilo vybrat 918 kusů. 

"Je toho opravdu hodně a jsou to knížky velice pěkné, kvalitní a zajímavé. Některé vypadají, že jsou úplně nové a některé jsou očtené, ale jsou to dobré knihy. Pro každou kategorii je tu něco, od dětí až po dědečky," řekl Martin Svoboda, ředitel Národní technické knihovny. 

Mezinárodní den darování knih je akce zaměřená zejména na děti a má rozvíjet jejich zájem o četbu. Poprvé se tento den uskutečnil v roce 2012 a od té doby je pravidelně každý rok. Radnice Prahy 6 se tentokrát rozhodla obdarovat především seniory.

"Kniha je přítel člověka a v tomto se ti senioři stávají cílovou skupinou, protože jsou nejvíce osamoceni. Samozřejmě děti mají své rodiny a podobně, ale u těch seniorů často není možné se s nimi stýkat a ta kniha potěší v každém případě. My máme dva domovy s pečovatelskou službou, které mají klasickou knihovničku a pak máme ještě dům pro seniory, který není náš, ale je městský, nicméně je tam také možnost rozdat ty knihy. Pak je několik soukromých domovů pro seniory, kam se je pokusíme také dopravit a nějakým způsobem zprostředkovat," řekl Marián Hošek, radní MČ Praha 6. 

První várku knížek obdržel přímo z rukou radního Mariána Hoška Domov s pečovatelskou službou ve Šlejnické ulici, kde disponují vlastní knihovnou.

"Ty knížky jsou určitě milé, je tam něco i o Praze 6, takže to si moc rádi prohlédneme i my, protože tam jsou nějaké architektonické poklady a jsou to nové knížky, takže o to určitě bude zájem," řekla Lucie Trnková, ředitelka Domu s pečovatelskou službou Šlejnická. 

Darované knížky budou distribuovány i do knihobudek a dalších zařízeních působících na území Prahy 6. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu