• Načítám...
>

Praha 6 zkušebně testovala ve školách

  • 24. února 2021,
  • 12:46,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Žáci tří škol, které sídlí na Praze 6 si vyzkoušeli testování. K dispozici měli dvě testovací metody. Doma se testovali pomocí kloktacího PCR testu a ve škole si vyzkoušeli antigenní testování z přední části nosu.

Reklama

K návratu žáků do škol by mělo pomoci jejich testování. Na třech základních školách Prahy 6 se proto uskutečnil pilotní projekt, v rámci kterého se vyzkoušely dvě testovací metody.

"Jedna z nich je již státem navrhovaná metoda antigenních testů výtěrem z přední části nosu. Proti tomu budeme testovat druhou metodou, což je kloktací test na PCR. Je to metoda citlivější, ale její výsledek je dostupný s časovým zpožděním," popsala Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka.

Kloktací test si děti dělaly doma. Výtěr z přední části nosu se uskutečnil ve škole. V rámci této studie se otestovali v Praze 6 okolo čtyř stovek dětí. Testováni byli i zaměstnanci škol. Projekt má několik cílů, ale ten hlavní je jasný.

"Rozlišit jednotlivé metody. Metodu antigenního testu a metodu PCR ze slin. Zjistit, zda jsou stejně citlivé a jaký je v nich rozdíl," konstatoval  Marián Hošek, radní MČ Praha 6.

Radnice Prahy 6 se chce prostřednictvím této studie například dozvědět i to, jak vysoký je v současnosti výskyt nemoci Covid-19 u dětí, které chodí do školy.

"Dnešní testování bude sloužit také k tomu, abychom odhalili organizační slabiny a umožnili rodičům, ředitelům a dětem si ten proces vyzkoušet. Důvod je ten, že se domníváme, že se nezadržitelně blíží a štěstí bude přát připraveným," upozornila Marie Kubíková, radní MČ Praha 6.

Projekt má odhalit i to, jak testování zvládají děti. Třeba jako Matyáš a Viktorem.

Testování se dětem snažily učitelky všemožně zpříjemnit a všechny děti dostaly i sladkou odměnu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu