• Načítám...
>

Lidé se budou moci zapojit do proměny Osady Baba

  • 5. března 2021,
  • 8:19,
  • PRAHA 6,
  • Jan Varga

Osadu Baba čeká revitalizace. Památkovou zónu budou moci proměnit přímo místní obyvatelé a to v rámci připomínek ke studii, která začne vznikat ještě letos. Místo, které je jedním z pěti evropských meziválečných experimentálních obytných souborů Werbunku, by se mělo stát kvalitnějším místem pro život.

Reklama

Osada Baba v Praze 6 by se mohla v budoucnu proměnit k lepšímu. Institut plánování a rozvoje totiž zadal ke zpracování studii, která se má stát podkladem pro úpravu okolních veřejných prostranství. Revitalizace památkové zóny, za kterou je Baba prohlášena, by měla pozitivně ovlivnit kvalitu zdejšího bydlení.

"Cílem je tady zavést nějaké prvky hospodaření s dešťovou vodou, opravit povrchy, aby to bylo v souladu s historickou hodnotou, kterou ta Baba má a postarat se lépe o zeleň, doplnit zeleň, lépe o ni pečovat a takové věci," řekl Martin Špičák, projektový manažer IPR hl. m. Prahy. 

Případnou proměnu území bude společně s architekty ovlivňovat také veřejnost, zejména místní, kteří v oblasti bydlí. Autoři budoucí studie si totiž kladou za cíl zvýšenou komunikaci směrem k lidem, aby vzniklá studie zahrnovala co nejvíce podnětů místních obyvatel.

"Chceme navnímat celou tu lokalitu optikou místních obyvatel, co je tady trápí, co je baví, jaké tady vnímají problémy a naopak kvality a hodnoty, co by chtěli, aby se zachovalo. S tím budeme pracovat dál a zpracujeme nějaký první návrh," řekl Šimon Vojtík, zástupce zpracovatele studie. 

Městská část Praha 6, na jejímž území se osada Baba nachází, na celém projektu spolupracuje. Její vedení chce ale ubezpečit místní, že bude na všech krocích participovat a zajistí, aby měla veřejnost k dispozici co nejvíce informací a mohla pravidelně přispívat do diskuze.

"Přitom, když jsme vybírali architektonickou společnost, která bude dělat územní studii pro toto území, tak pro nás byla priorita participace, aby tam měli skutečně odborníka, který bude připraven se maximálně věnovat názoru nejen majitelů těchto vil, ale i navazujícího území a městských částí, abychom o tom mohli v klidu a otevřeně diskutovat," řekla Eva Smutná, radní MČ Praha 6. 

Navíc má radnice hned několik projektů, v rámci kterých se mohou zájemci o významu a podobě lokality dozvědět více. 

"Máme putovní výstavu na celou tuto osadu, máme celkový model, zároveň máme i modely jednotlivých vil a vydali jsme i knihu Osada Baba," řekla Eva Smutná. 

Zóna patří mezi pětici evropských meziválečných experimentálních obytných souborů Werkbundu. Povědomí o významu této lokality má zvýšit nový web Baba 1932 a také mobilní aplikace. Městská část navíc každý rok vypisuje dotace na opravy památkově chráněných budov, o které se mohou ucházet jejich majitelé a budovy tak s touto finanční pomocí opravit také v této lokalitě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu