• Načítám...
>

Dejvický Kulaťák má novou ozdobu

  • 24. března 2021,
  • 9:35,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Dejvický Kulaťák zdobí nové umělecké dílo. Je tu totiž k vidění dvacet let stará socha Kurta Gebauera s názvem Housenka raného kapitalismu. Socha bude zdobit náměstí půl roku.

Reklama

Housenka raného kapitalismu. To je socha Kurta Gebauera, která nově zdobí dejvický Kulaťák. Dílo vzniklo už v roce 2001 a procestovalo takřka celou republiku. A nad čím se autor při tvorbě sochy zamýšlel?

"Co vzejde z té housenky, jestli sežere vše a nebo z ní bude krásný motýl? Dnes je ta otázka aktuální, co se s námi bude dít. Pasuje sem dobře," řekl Kurt Gebauer, výtvarník. 

"My jsme si říkali, že by bylo docela dobré využít tuto sochu, což je jedna z jeho nejvýraznějších soch vůbec a dát jí do veřejného prostoru. Vy, co nás sledujete déle, víte, že do toho veřejného prostoru umisťujeme umění docela rádi a sledujeme reakce veřejnosti. Takže to všechno jsou naše motivy. Někde za mnou byste měli vidět Asteroid Michala Gabriela, který jsme tady umístili v září roku 2020, ten jsme umístili ke 100. výročí vzniku Prahy 6 a dnes je taková vzácná chvíle, kdy se tady potkávají tito dva velcí sochaři," řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6. 

Už teď tato výrazná socha Kurta Gebauera vyvolává značnou diskuzi a ohlasy má i na sociálních sítích.

"Myslím si, že obyvatelé Prahy 6 se od toho roku 2014, co jsem na radnici, učí umění ve veřejném prostoru, protože ze začátku byly ty reakce na cokoli, co jsme vyndali ven, velmi popuzené a dnes už je to spíše takové malé procento, takový stopový prvek těch popuzených reakcí. Ty k tomu samozřejmě patří, protože umění nemá být jen estetika, ono má vzbuzovat kontroverzi a vyvolávat reakce," řekl Jan Lacina. 

A co by samotný autor vzkázal kritikům?

"Když se takovým způsobem vybouříme, že kritizujeme, co tam kdo postavil, zda je to dobrý autor, špatná velikost nebo místo, tak je to nádherné. Je to ta správná diskuze," řekl Kurt Gebauer. 

Housenka raného kapitalismu bude zdobit Vítězné náměstí šest měsíců.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu