• Načítám...
>

Galerie Skleňák přibližuje dílo Františka Doležala

  • 8. dubna 2021,
  • 10:16,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Dílo výtvarníka Františka Doležala můžete vidět za skly Galerie Skleňák. Výstava tu připomíná i Galerii Vincence Kramáře, kterou František Doležal v šedesátých letech spoluzakládal. Ta byla ve své době jednou z nejvýznamnějších galerií hlavního města.

Reklama

Za skly Galerie Skleňák ve Skleněném paláci na náměstí Svobody v Praze 6 je k vidění nová výstava. Ta připomíná známého výtvarníka z Prahy 6 a také významnou místní galerii.

"Touto výstavou bych všechny moc ráda pozvala trošku do historie, nejen ke shlédnutí nádherného díla malíře Františka Doležala, ale také do vzpomínek na Galerii Vincence Kramáře, která je tady kousíček od nás a kde se svého času scházela smetánka výtvarného umění," řekla Eva Smutná, radní MČ Praha 6. 

Na výstavě tak můžete vidět dílo malíře, grafika a výtvarného kritika Františka Doležala.

"František Doležal byl surrealista, autor imaginativní malby a mohli bychom říct, že ta jeho tvorba je blízká Josefu Šímovi. Jednu dobu také maloval krajinu a tam bychom zase viděli vlivy Paula Cézanna. Velmi blízká mu byla francouzská kultura a umění a zároveň česká avantgarda a české moderní umění," řekla Jarmila Štogrová Doležalová, historička umění. 

Druhá část výstavy pak vzpomíná na galerii Vincence Kramáře, kde v letech 1964 až 1971 František Doležal vedl výstavní tým a která ve své době vystavovala například díla Picassa nebo Chagalla. S galerií spolupracoval i pan Michal Novotný.

"Tady bylo v rozmezí asi 5 - 6 let takových vynikajících umělců, jakých neměla v té době ani Národní galerie. My jsme s nimi byli samozřejmě ve spojení a já jsem se pokoušel psát francouzské dopisy a spojit se s tou druhou stranou," řekl Michal Novotný, spolupracovník Galerie Vincence Kramáře. 

Tato výstava se koná i při příležitosti výročí Františka Doležala. Narodil se totiž červenci roku 1910, tedy před více než 110 lety.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu