• Načítám...
>

V Praze 6 rozkvetly záhony

  • 16. dubna 2021,
  • 17:06,
  • PRAHA 6,
  • Lukáš Kubát

Na podzim nově vysázené cibuloviny v sedmi lokalitách Prahy 6 právě v těchto dnech rozkvétají. Záhony jsou tento rok koncipovány tak, aby rozkvetlé vydržely co nejdéle a dělaly kolemjdoucím radost. Například na Kulaťáku místo tulipánů najdete hyacinty v modré a bílé barvě, v ulici Československé armády je zase nový záhon levandulí.

Reklama

Červené, fialové nebo bílé. Záhony v Dejvicích a okolí září barvami. Praha 6 se rozhodla přistoupit k letošní květinové výzdobě jinak, než byli doposud občané zvyklí.

"Tady na Vítězném náměstí byli všichni zvyklí na to, že tady na jaře vždy vykvetly tulipány, které ale bohužel velmi rychle odkvétaly. My jsme přistoupili k tomu, že sázíme směs cibulovin, které kvetou postupně od března do května. Teď je vidět směs hyacintů, která bude za chvíli doplněna tulipány. V Podbabě jsou tulipány a narcisy," řekl Ondřej Kolář, starosta MČ Praha 6. 

Tyto cibuloviny mají také výhodu v tom, že nepotřebují velkou údržbu. Jejich životnost je pět až deset let.

"Další novinka, která bude vidět až v letních měsících, je levandulový pás, který vznikne tady v ulici Československé armády, který bude viditelný rovnou z Kulaťáku. Další věc, kterou pokračujeme, což není úplně novinka, je chmel na Kulaťáku," řekla Martina Kaňáková, předsedkyně Komise pro životní prostředí MČ Praha 6. 

Chmelová stěna tu tak bude i v tomto roce. Městská část také přistupuje jinak k sečení trav.

"Necháváme stéblo narůstat do větší délky, aby si tráva více podržela vláhu a trávníky nám zůstávaly delší," řekl Ondřej Kolář. 

Praha 6 také jako jediná městská část poskytuje dotace na údržbu stromů.

"Spíše se zaměřujeme v rámci těch dotací na údržbu vzrostlých dřevin, to znamená na starší stromy, které jsou třeba na soukromém pozemku a ten daný vlastník nemá na to, aby ho udržoval," řekla Martina Kaňáková. 

Na údržbu stromu může majitel díky dotaci dostat příspěvek až 25 000 korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu