• Načítám...
>

Praha 6 bude testovat v mateřinkách metodou PCR

  • 22. dubna 2021,
  • 13:27,
  • PRAHA 6,
  • Jan Varga

Praha 6 bude v mateřských školách testovat děti metodou PCR. Nahradí tak nepřesné a pro děti nepříjemné antigenní testy. O změnu testování projevilo zájem všech 33 mateřských škol na území Prahy 6, které městská část zřizuje. Náklady uhradí Praha 6 sama ze své covidové rezervy.

Reklama

V Praze 6 budou testovat děti předškolního věku metodou PCR. Tímto způsobem tak chtějí v městské části nahradit nepřesné antigenní testování, které je podle některých málo citlivé a pro tyto účely nevhodné.

"Už ze studie nám vycházelo, že tato metoda je přátelštější pro děti, příjemnější na odběr, pokud je odebírána ze slin a zároveň je prokazatelně přesnější, protože ten rozbor se odehrává v laboratořích," řekla Marie Kubíková, radní MČ Praha 6. 

Testování metodou PCR bude probíhat ve všech 33 mateřských školách. Ty jednotlivě vypsaly výběrové řízení na dodavatele sad odběrových vzorků a na laboratoře, které budou testy vyhodnocovat. Testy by probíhaly jednou za týden, prozatím se v mateřských školách antigenní metodou testovalo dvakrát týdně.

"Přes menší problémy to děti i rodiče dávají, i když to pro ně není jednoduché. Je to pro ně takový stres a myslím si, že právě to nové testování pro ně bude příjemnější a lehčí, jak pro rodiče, tak pro nás. Je důležité, že děti nesmí půl hodiny pít a jíst, tak nás napadlo, že bychom to dělali ve třídě před svačinou, abychom dodrželi ten čas," řekla Helena Petříčková, ředitelka MŠ Sbíhavá. 

Městská část navíc pro ty rodiče, kteří se nechtěli účastnit samotestování v mateřinkách, připravila alternativní možnost. I do budoucna mohou využít testy za odborného dohledu.

"Pokud rodiče nechtěli podstupovat to samotestování ve školách, tak měli příležitost si v neděli a ve středu zajít do laboratoře AeskuLab v Brixiho ulici a musím říct, že je to velmi využívané a chválené, protože ten odběr, ačkoli je antigenní, se odehrává pod dozorem lékařů a ta služba stále platí, stále to rodičům nabízíme," řekla Marie Kubíková. 

Konkrétní cena za jeden test zatím není známá, podle předběžných nabídek by ale neměla přesáhnout čtyři sta korun. Testování bude hradit městská část sama ze své covidové rezervy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu