• Načítám...
>

Od zatčení Josefa Balabána gestapem uběhlo 80 let

  • 22. dubna 2021,
  • 13:21,
  • PRAHA 6,
  • Jan Varga

Letos uběhlo osmdesát let od zatčení odbojáře Josefa Balabána, kterého 22. dubna zatklo na rohu Evropské a Studentské v Praze 6 gestapo. Vedení městské části uspořádalo i přes koronavirová omezení pietní akt, kterého se zúčastnili také zástupci Armády České republiky a Senátu.

Reklama

V Praze 6 si opět připomněli odkaz vojenského odbojáře, velitele protinacistické odbojové skupiny Tři králové generála Josefa Balabána. Vedení městské části, ale také zástupci Armády České republiky a Senátu České republiky položili pod pamětní desku věnce a květiny. Pietní akt se konal i přes komplikace spojené s koronavirovými opatřeními.

"Já to cítím jako svou povinnost a opravdu skutečně tím, že starostuji v části Prahy, kde sídlí Armáda České republiky, kde je Generální štáb, Ministerstvo obrany, Posádkové velitelství pražské a řada pomníků věnovaných našim válečným hrdinům, tak bych se cítil trošku trapně, kdybych to nepřipomínal," řekl Ondřej Kolář, starosta MČ Praha 6.

Místo, kde byl odbojář, který například realizoval bombové útoky v Berlíně a také plánoval atentát na Heinricha Himmlera, zatčen, připomíná pamětní deska, která je umístěna na rohu Studentské a Evropské ulice. Aktu se zúčastnil také odbojářův prasynovec a expert na problematiku bezpečnostní politiky Miloš Balabán. Podle něj by se měla s hrdiny naší země seznamovat hlavně mladá generace.

"Je veliká škoda, že se na školách trošku odbývá dějepis jako takový zbytkový předmět. Myslím si, že zrovna v dnešní době, konkrétně i v tom kontextu těch bezpečnostních hrozeb je třeba vnímat tu historii velmi pečlivě a pozorně, protože kdo se nepoučí z vlastní historie, tak si potom ty chyby může zopakovat," řekl Aleš Balabán, prasynovec Josefa Balabána. 

I přes zatčení 22. dubna 1941 a následné mučení Balabán s gestapem nespolupracoval a po vyhlášení stanného práva byl odsouzen k trestu smrti. Popraven byl 3. října 1941 v jízdárně kasáren dělostřeleckého pluku v Praze - Ruzyni.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu