• Načítám...
>

Praha 6 hostí výstavu pamětnických příběhů

  • 9. května 2021,
  • 13:03,
  • PRAHA 6,
  • Jaroslav Šetlík

Nikdy nezapomeneme, hlásí v ruštině nová pamětnická výstava. Tu pořádá nezisková organizace Post Bellum ve spolupráci s Prahou 6. Prostřednictvím textů a fotografií, ale i skrze audiovizuální sloup s dobovými záběry výstava seznamuje s příběhy, které ilustrují roli Sovětského svazu v československých dějinách.

Reklama

Na náměstí Interbrigády, v místě kde dříve stála socha maršála Koněva, mohou Pražané zhlédnout novou výstavu. Tu připravila Praha 6 spolu s organizací Post Bellum.

"Výstava mapuje historii československo-sovětských vztahů a upozorňuje především na to, že nebyly vždycky růžové, jak se nám snaží spousta lidí namluvit. Já osobně vždy říkám, že ty vztahy československo-sovětské ukazují velmi krásně, jak se z osvoboditelů velmi snadno mohou stát okupanti. A to je v té výstavě podle mě velmi jednoduchým způsobem ukázáno," řekl Ondřej Kolář, starosta MČ Praha 6. 

Výstava prostřednictvím textů a fotografií ukazuje pamětnické příběhy, které mapují tuto dobu. Samotná expozice je rozdělena do dvou částí.

"Bude se to na těch dřevěných plakátovacích plochách postupně obměňovat. Ro, co vidíte přímo za mnou, je ten sokl, který připomíná ten původní sokl, který stál pod původním maršálem Koněvem a tam jsou filmy a interaktivní vzpomínky, kde se můžete dívat a sledovat příběhy jednotlivých pamětníků. Vy z toho vidíte, že ty velké dějiny, které jsou obvykle napsány v učebnicích a jsou nějakými interpretacemi toho, kdo zrovna v tu dobu drží moc, tak se moc nepotkávají s malými dějinami a s tím, jak si to pamatují ti lidé a co zažili," řekl Jan Lacina, místostarosta MČ Praha 6. 

"Prostě se nám podle mě podařilo tady na tomto místě vybrat 40 lidí, kteří mají velice pestré, hluboké, dramatické a zajímavé příběhy týkající se právě československo-sovětských vztahů. Jsou to pohledy na události 2. světové války. Jsou zde lidé, kteří vzpomínají na to, jak prožili dlouhé roky v sovětských lágrech a gulazích. Jsou zde lidé, kteří vzpomínají na velmi statečné a heroické sovětské velitele mezi partyzány," řekl Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum. 

Výstava bude na náměstí Interbrigády k vidění až do konce ledna příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu