• Načítám...
>

Praha 6 otevřela novou dětskou skupinu Sluníčko

  • 10. května 2021,
  • 19:00,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Pro pracující rodiče má městská část Praha 6 dobrou zprávu. O jejich děti bude během dne dobře postaráno a to díky nově vzniklé dětské skupině Sluníčko v Praze Střešovicích. Skupina vznikla v kompletně zrekonstruované historické budově a má kapacitu 12 míst. Náklady na provoz a vybavení šly převážně z evropských dotací. Jak to ve Sluníčku vypadá a jak se tam dětem líbí se dozvíte v naší reportáži!

Reklama

Druhé květnové pondělí bylo ve znamení vysokých teplot a hlavně sluníčka. Tedy ideální čas pro slavnostní otevření nové dětské skupiny Sluníčko.

,,Získáváme jako městská část možnost umístit děti již od dvou let do nějakého zařízení. Dětská skupina vznikla díky tomu, že jsme získali dotaci z evropského projektu Praha - pól růstu a máme zajištěno financování do roku 2022,“ popisuje realizaci projektu radní městské části Praha 6, Marie Kubíková (ODS).

Děti se tak mohou těšit na zcela nově zrekonstruované prostory, kde je dostatek prostoru pro hraní i odpočinek, nechybí ani sociální zařízení, kuchyňka a venkovní zahrádka. Cesta k úspěšné rekonstrukci byla přitom poměrně trnitá, protože budova je památkově chráněná.

,,Museli jsme vyjednat například světlovody. Orgány památkové péče zde nepřipouštěly klasická střešní okna a řešili jsme i venkovní schodiště, které zase z důvodu bezpečnostních požárních předpisů muselo být nové - ocelové. Původní dřevěné schodiště bylo nevyhovující,“ říká o rekonstrukci Svatopluk Votruba z investičního oddělení SNEO.

Budoucnost Sluníčka a dětských skupin obecně je ale nejistá, protože v Parlamentu teď leží zákon, který by měl dětské skupiny změnit na jesle a to by mohl být problém.

,,Ministryně práce a sociálních věcí chce zavést jesle od šesti měsíců do tří let. A od tří let pouze mateřské školky, to znamená, že by absolutně vypadl fungující článek dětské předškolní výchovy,“ varuje charitativní pracovnice Lenka Kohoutová.

V opraveném domě na Praze 6 by pak navíc dětská skupina jako alternativa ke klasickým školkám být nemohla, nesplnili by tam nová přísnější pravidla určená právě pro tento typ zařízení.

"Paní ministryně nastavuje přísnější režim pro dětské skupiny a tento dům by musel sloužit jinému účelu," uzavírá Lenka Kohoutová. 

A to by byla určitě škoda, vždyť ze Sluníčka se po celý den ozývá dětská radost a smích, a to je pro každého rodiče, ať už je s dětmi doma a nebo musí být zrovna v práci, vůbec to nejdůležitější. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu